Finaledeltagere med klare vækststrategier

En håndfuld virksomheder blev hædret i Bella Center. Branche­mæssigt kunne de ikke være mere forskellige. Fællesnævneren er deres gejst og resultater.

Vinder af hoved­konkurrencen i dette års EY Entrepreneur of The Year, Michael Mortensen, Casa A/S i Horsens (th.), glæder sig med gæster i Bella Center. Foto: Jens Astrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup

Det kan godt være, at Horsens-entreprenøren Casa A/S løb med den største sejr til torsdagens landsfinale i vækstdysten Entrepreneur of the Year, men der var også andre virksomheder, der kunne sole sig i rampelyset.

Traditionen tro blev der nemlig uddelt en stribe priser til virksomheder, der har kunnet leve op til konkurrencens benhårde krav om vækst og vilje.

Virksomhederne er branchemæssigt meget forskellige, men juryformand Christian Frigast fremhæver alligevel, at der er innovations- og vækstmæssige fællestræk. Han bider dog mest af alt mærke i, at der i hele finalistfeltet er tale om virksomheder, der har en »klar vækststrategi«, og som kan agere forbilleder for andre. Og det er i hans optik værd at hylde.

»Vi hylder virksomhedsejere, der skaber vækst, udvikling og arbejdspladser i Danmark. Det gør vi for at fremhæve kvaliteter, som vi kan lære af, og som kan inspirere,« siger Christian Frigast i en kommentar og tilføjer:

»Det er også derfor, at vi går et spadestik dybere end kun de økonomiske præstationer, men også viser respekt for visioner, engagement og innovationskraft, der er af betydning for den økonomiske vækst og for samfundsudviklingen – ikke kun i dag, men også for kommende generationer.«

Internationale fodaftryk

Årets samlede vinder, Casa A/S, vandt torsdag også i kategorien »growth«, hvilket virksomhedens raketagtige vækst da også gør den fortjent til. Den fynske regionsvinder Odense Maritime Technology A/S vandt kategorien »Globalization« for det store, internationale fodaftryk, som skibsdesigner-virksomheden på få år har skabt sig.

I kategorien »Innovation« blev det virksomheden Adform A/S, som tilbyder løsninger inden for digital markedsføring, og som siden etableringen i en kælder på Nørrebro i 2002 har vokset sig så stor, at den i dag har 600 ansatte og sælger i 35 lande.

Esbjerg-virksomheden Ellegaard A/S var en anden af de virksomheder, som torsdag aften endte med at tiltrække sig opmærksomhed. Den gør sig i blandt andet papirprodukter og varer, som bruges i forbindelse med omplantning af planter – og det med en klima- og miljørigtig vinkel. Det kvitterede Entrepreneur of the Year-juryen for ved at give virksomheden prisen i kategorien »Cleantech«, og til overrækkelsen trådte tidligere miljøminister Ida Auken (R) op på scenen for at sætte ord på begrundelsen.

»Virksomheden sidder endnu kun på en lille del af det potentielle marked, hvor markedsandelen forventes at stige i takt med øget fokus på bæredygtighed. Produktet er yderst fleksibelt og kan tilpasses en lang række behov hos kunder overalt i verden uden at gå på kompromis med bæredygtigheden,« sagde hun og tilføjede:

»Samtidig tager vindervirksomheden med sit produkt hånd om et ressourceproblem. Ved at anvende produktet, der i sig selv er bæredygtigt, reduceres ressourceforbruget, som opstår ved brugen af konventionelle produkter.«

I kategorien »Life science« løb det DTU-forankrede biotek-selskab Unibio A/S med sejren, mens kategorien »Startup« blev vundet af Mentor Danmark ApS, som gør sig i lektiehjælp til skoleelever.

Den sidste pris, som blev overrakt torsdag, var æresprisen. Den gik til Holger Bagger-Sørensen, der er direktør i familievirksomheden Bagger-Sørensen A/S, som bl.a. producerer medicinsk tyggegummi, og som i årtier har været et erhvervsmæssigt anker i dens hjemby, Vejle. Juryen kaldte i den forbindelse virksomheden for en »hjørnesten i det danske erhvervsliv.«