Fiber til folket skal skabe vækst

Kraftige Internet-forbindelser vil give Europas økonomi og vækst et solidt skub fremad, lyder det fra den internationale fibernetkonference i København i disse dage.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fibernet er fremtiden og vil ikke blot sikre hurtige forbindelser også ude på landet og dermed give mulighed for hjemmearbejdspladser. Samtidig vil det forbedre miljøet, fordi folk ikke skal sidde i kø i morgentrafikken.

Det er budskabet fra den internationale fibernetkongres, som holdes onsdag og torsdag i Bella Center i København.

"Hele fire nordiske lande leder fibersatsningen i Europa, og det vil de fortsætte med at gøre i den nærmeste fremtid. Fibernet har en positiv indflydelse på væksten i økonomien, på livskvaliteten og på miljøet. Fiber er mere end teknologi. Den vil blive en vigtig faktor for fremdrift i samfundet. Samtidig gør fibernet det muligt at få underholdning i HD-kvalitet og giver nye måder at kommunikere på mellem familiemedlemmer og videokonferencer," sagde Joeri van Bogaert, formand for FTTH Council Europe, i sin åbningstale onsdag morgen og understregede behovet for gode og kraftige netforbindelser.

Organisationen samler flere end 100 af de helt store interessenter i at bringe fibernet ud til folk.

Fiber er også godt for miljøet

"Europa har brug for flere jobs og en bedre økonomi. Fibernet kan gøre det muligt. Med ubegrænset båndbredde er der enorme muligheder for hjemmearbejde og virkelige videokonferencer. Det giver færre trafikpropper og mindre forurening. Desuden vil ældre mennesker blive mindre isoleret, og alle kan meget lettere og hurtigere få adgang til data, film og TV. Endelig kan sundhedssystemet drage stor nytte af fiberforbindelser. Alt i alt er fiber en gigantisk økonomisk motor for Europas fremtid, og det vil skabe nye forretningsmuligheder og masser af nye jobs," siger Joeri van Bogaert.

Ophedet debat i Danmark

Navnlig de danske elselskaber er i færd med at lægge fibernet i jorden. Herigennem kan de tilbyde danske hjem Internet-forbindelse, TV og telefoni gennem et og samme kabel i direkte konkurrence med teleselskaberne.

Videnskabsministeriet, som er øverste danske myndighed for hele tele- og IT-området, er yderst opmærksomt på mulighederne ved fibernet, understregde departementschef Uffe Toudal Pedersen i sin åbningstale.

"Vi oplever i øjeblikket en ophedet debat om fiberforbindelser - om det er muligt at skabe en ordentlig forretningsplan baseret på fiber. Spørgsmålet er især, om kunderne vil betale for det. Det handler om at sikre adgang til nettet. Det svære er, hvem der skal være ansvarlig for det og til hvilken pris. Jeg har intet klart svar, men der må træffes valg. Her har både myndighederne og markedets spillere en rolle at spille. Vi vil i reguleringen fastholde teknologineutralitet. Men fiber er ekstremt interessant, fordi det garanterer en meget høj hastighed og en meget høj kvalitet i forbindelsen. 18 procent af de danske husstande og virksomheder kan i dag få adgang til fiber. Men der er også mange andre teknologier tilgængelige," understregede Uffe Toudal Pedersen.

Hastighed er afgørende

Fibernettene konkurrerer nemlig med både det gamle, landsdækkende kobbertelefonnet, med kabel-TV-net, med mobilnettene og med de trådløse net.

"Der er absolut ingen tvivl om, at adgang til højhastighed vil være et af de parametre, der skal udpege vinderen af i morgen. Det vil stå højt på dagsordenen næste år og sikkert også næste tiår. Hvis vi skal imødegå disse udfordringer, er en tæt dialog nødvendig. Derfor vil vi lytte meget nøje efter, hvad der bliver sagt på konferencen i disse dage," sagde departementschefen.

Grøn IT i fokus

Han understregede, at bredbånd er vitalt for vækst og den sociale kommunikation.

"Derfor ønsker Danmark at sikre alle adgang til bredbånd. I slutningen af 2010 skal også de sidste 21.000 husstande være dækket," sagde departementschefen og understregede vigtigheden af gode forbindelser, så der er uhindret adgang til blandt andet de stadig flere offentlige selvbetjeningsmuligheder på nettet.

Oveni skal kløgtig brug af IT nedbringe det CO2-udslip, som IT-teknologien i dag står for. To procent af al CO2-udledning skyldes brug af strøm- og kølekrævende IT - samme mængde, som flybranchen udleder.

"Danmark er et at de førende IT-lande. Vi vil også være frontløber på grøn IT, for det er absolut nødvendigt at indføre nye, grønne teknologier," sagde Uffe Toudal Pedersen.