TDC skal informere konkurrenter

Nye, skærpede krav til Danmarks største teleselskab, som skal lukke konkurrenterne ind på sit fibernet.

TDCs konkurrenter skal kunne leje fiberforbindelser af TDC, kræver IT- og Telestyrelsen. Foto: Mads Nissen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
TDCs konkurrenter skal kunne også kunne leje sig ind på TDCs fibernet, ligesom Danmarks største teleselskab hele tiden skal informere konkurrenterne om, hvor der bygges ud.

Det indskærper IT- og Telestyrelsen, Danmarks øverste myndighed på teleområdet, i en ny afgørelse.

De mindre bredbåndsselskaber skal fremover kunne anvende TDCs bredbåndsnet, sådan som de i dag kan leje sig ind på det landsdækkende fastnet (kobbernettet), som TDC ejer, når de vil servicere en kunde, som bor, hvor de ikke selv har lagt kabler.

Konkurrenterne skal informeres

IT- og Telestyrelsen indskærper, at TDC skal informere de øvrige bredbåndsselskaber om egne planer for at opgradere og udbygge nettet, »så selskaberne i god tid kan planlægge ændringer i deres eget net«, skriver styrelsen. Desuden må TDC først nedlægge gamle kobberstrækninger efter en periode, så konkurrenterne »får mulighed for at nå at omlægge deres forretning«.

»Forbrugerne efterspørger hurtigere og hurtigere bredbånd. Det kræver, at TDC opgraderer bredbåndsnettet ved at gøre kobberlinien til centralen kortere. Det betyder samtidig, at udstyret skal flyttes tættere på kunden, ligesom en del af strækningen skal udskiftes med fiber, for at bredbåndstrafikken kan komme videre ud på internettet. Opgraderingen betyder, at de selskaber, der bruger kobberlinierne, skal foretage nogle betydelige investeringer. Det gør det svært for de mindre selskaber at konkurrere med TDC,« siger kontorchef Filip Sundram fra IT- og Telestyrelsen.

Afgørelsen gælder fra 1. juli i år.