Danmark er ingen grøn IT-nation

De dyrere indkøbspriser på grønt IT-udstyr er en væsentlig barriere for at skifte, viser undersøgelse.

Energirigtigt og miljøvenligt IT-udstyr er stadig for dyrt til, at det automatisk bliver førstevalg i Danmark. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark bliver ikke en grøn IT-nation foreløbig.

De IT-ansvarlige i private og offentlige virksomheder har nemlig endnu ikke besluttet sig for at satse grønt.

De seneste to år har kun 25 procent købt grønt og dermed mere energieffektivt og miljørigtigt IT-udstyr. Og 44 procent vil kun vælge grøn IT, når det er billigere i både indkøb og drift.

Det fremgår af en undersøgelse, som analysefirmaet YouGov Zapera i marts har gennemført for IT-selskabet EMC. 257 IT-ansvarlige i virksomheder med flere end ti ansatte.

Blandt de større virksomheder med flere end 100 ansatte er der købt mere grønt ind. 31 procent har investeret i grøn IT de seneste to år. Energi- og vandforsyningsvirksomheder ligger i top med 43 procent, fulgt af transport-, post- og telekommunikationsfirmaer og finansieringsvirksomheder. Bygge- og anlægsbranchen ligger lavest, her har blot syv procent købt grønt.

Interessen er størst i den østlige del af landet. 60 procent af virksomhederne i Østdanmark har købt ind for at sænke energiforbruget, mens det kun er 38 procent i Vestdanmark.

Dyrere at købe ind

To procent af verdens udledning af CO2 stammer fra IT-udstyr. Det er samme mængde, som den samlede flybranche udleder på årsplan.

Alligevel spiller indkøbsprisen en afgørende rolle for, om virksomhederne slår til og vælger grønne(re) produkter. For selv om de i længden sparer energi, er de ofte dyrere end gængse produkter.

»Grøn IT er ofte dyrere i indkøb men kun i et kortsigtet perspektiv. Vor undersøgelser tyder på, at vi ikke har informeret godt nok om gevinsterne,« mener EMCs administrerende direktør i Danmark, Carsten Højerup.

61 procent i det offentlige vil kun investere i grøn IT, når det både er billigere i indkøb og drift, mens 52 procent i det private erhvervsliv vægrer sig. Undersøgelsen viser også, at det sjældent er i IT-afdelingen, at ansvaret for energiforbruget ligger. I 76 procent af tilfældene - både hos private og i det offentlige - har andre kontrollen med energiforbruget.

Internationalt fokus

OECD (Organisationen til Økonomisk Samarbejde og Udvikling) holder onsdag og torsdag en international konference om netop grøn IT og virkningerne af det i Helsingør. Her samles omkring 240 højtplacerede deltagere fra 25 lande.