Expedias frontmand skal være ny topchef i Uber

Expedias topchef Dara Khosrowshahi skal redde Uber ud af et efterhånden blakket omdømme efter måneders skandaler i kølvandet.

Expedias topchef, Dara Khosrowshahi Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucas Jackson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Expedias nuværende direktør Dara Khosrowshahi er blevet valgt til ny administrerende direktør for den teknologibaserede taxa-service Uber.

Det bekræfter anonyme kilder tæt på toppen af Uber ifølge flere amerikanske medier.

Khrosrowshahi har endnu ikke selv offentligt bekræftet, at han tager imod stillingen, men uanset hvad, så kan den iransk-amerikanske erhvervsmand bryste sig af at være førstevalg ud af to andre tunge spillere i erhvervsverdenen.

Med i opløbet om at blive den nye topchef var, foruden Khrosrowshahi, den administrerende direktør for IT-selskabet Hewlett Packard (HP), Meg Whitman, og bestyrelsesformanden i General Electric, Jeff Immelt, som tidligt søndag dog meddelte, at han trak sig som kandidat til topposten i Uber.

Expedia har siden Dara Khosrowshahis indtrædelse i 2005 ekspanderet til over 60 forskellige lande og i 2015 modtog han aktieoptioner til en værdi af 90 mio. dollar som en langsigtet strategi for at få ham til at blive i virksomheden til 2020.

Hvis Dara Khosrowshahi takker ja til den nye stilling, så er det en virksomhed, der den seneste tid har døjet med en lang række kontroversielle sager, som Expedia-chefen skal hive op af dyndet.

Hurtigt overblik: Et år fuld af skandaler

Det seneste år har været præget af skandale på skandale for Uber.

I Danmark fik selskabet en så hård medfart, at Uber besluttede at trække servicen ud af landet, efter store protester og en tiltale om overtrædelse af taxilovgivningen.

Den daværende Uber-stifter og administrerende direktør Travis Kalanick er næsten personificeringen af de problemer, som har ramt Uber. Først mødte han hård kritik for sin deltagelse i Trumps forretningsråd, som blev offentligt kendt i midten af december 2016.

Kun en måned senere modtager virksomheden en 20 mio. dollar stor bøde for at vildlede deres chauffører i forhold til, hvor meget de kunne tjene på at køre for Ubers kunder. En måned efter ramte en tidligere Uber-ansats sexisme-anklager pressen, et andet IT-selskab beskyldte Uber for at bruge stjålen software, en medarbejder blev fyret, da det kom frem, at han et år tidligere forlod Google grundet klager over sexchikane og slutteligt må Uber-stifter Kalanick undskylde, efter han bliver fanget på film, hvor han kommer op at skændes med en Uber-chauffør om virksomhedens planer om at sænke priserne.

Marts begyndte med, at New York Times afslørede Uber i at bruge en greyball-funktion i deres app, som sørger for, at mennesker, der er mulige embedsmænd bliver vist en falsk version af siden, som afviser dem i at bestille et lift.

Samme dag – 3. marts – begyndte en bølge af direktør-afgange fra firmaet, og endnu flere sex-skandaler kom frem i lyset, da Kalanicks tidligere kæreste fortæller til The Information, at hun sammen med en gruppe af Ubers ledere besøgte en escortbar på en rejse i Seoul i 2014.

Alt dette samt andre småsager kulminerede i juni hvor Travis Kalanick trækker sig fra posten som administrerende direktør.

Ved bestyrelsebordet med Kalanick

Hvis Dara Khosrowshahi træder ind som topchef i Uber, så står han med udfordringen om at få en splittet bestyrelse til at arbejde sammen om en fælles løsning for virksomhedens fremtid.

Selv om Travis Kalanick er trådt tilbage fra hans rolle som administrerende direktør i Uber, så sidder han stadig med ved bestyrelsesbordet med ønsket om en stærk indflydelse på beslutningerne for Uber.

Herhjemme trækker Uber også stadig sorte spor efter sig. Der ruller lige nu en sag mod fire tidligere Uber-chauffører. Afgørelsen af disse fire sager skal vise, om yderligere 1500 chaufførerne vil blive underlagt bøder. Der skal falde dom i de fire sager senere i dag.