Europa mangler penge til gorillaer trods rekord

Europa står i år til at sætte rekord i teknologiinvesteringer, og »fremtiden bliver opfundet i Europa,« siger en af de helt store investorer i teknologibranchen. Men der mangler de sidste penge til at skabe de ægte gorillaer.

Aldrig tidligere er der blevet investeret så meget i teknologibranchen i Europa som i år, men der mangler det afgørende sidste for at komme helt op i superligaen. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2016 bliver et rekordår for investeringer i teknologiselskaber i Europa, som allerede har flere professionelle udviklere end USA, men det kniber med at kunne rejse de sidste penge, som skal til for at skabe de ægte »teknologigorillaer«.

Det siger en af de helt store investorer, Atomico, som de to Skype-stiftere, danske Janus Friis og svenske Niklas Zennström, satte i verden, til nyhedsbureauet Reuters.

Investeringerne i teknologibranchen i Europa ventes i år at nå 13,6 milliarder dollars mod 12,6 milliarder i 2015. Det er næsten fem gange højere end for fem år siden. Europa kan, ifølge analysefirmaet StackOverflow Insights, mønstre 4,7 millioner professionelle teknologiudviklere, hvor USA »kun« har 4,1 millioner, og både Facebook og Google har i november annonceret, at de udvider deres styrker i Europa.

Gorillaer efterlyses

»Vi har endnu ikke gorillaerne, når man ser på størrelsen, men det bliver bedre. Stille men sikkert bygges det op,« siger Mattias Ljungman, som er medstifter af og partner i Atomico, til Reuters.

Han forudser, at der i løbet af de næste ti år i Europa vil skyde et selskab med teknologi som kernen og med en værdi på 100 milliarder dollars op og mener, at »fremtiden bliver opfundet i Europa«.

»Men hvor europæere er gode til at starte virksomheder op, er der stadig ikke nok benzin i tanken til at bringe dem hele vejen frem. Der mangler stadig kapital i den sidste del af processen, og det er dér, at muligheden for investorerne ligger. I øjeblikket er der et gab på 14 gange mellem Europa og USA, hvad angår tilgængelig kapital på en sent tidspunkt i forhold til antallet af virksomheder, som når en værdi på en milliard dollars,« siger Mattias Ljungman.

København er et af de nye vækststeder

Han fremhæver, hvordan nye aktiviteter skyder frem uden for de traditionelle teknologihøjborge. München, Zürich, København og Lissabon er steder, som skiller sig positivt ud, og nu ligger fem af verdens førende, tekniske universiteter i Europa, som også synes at have overhalet USA med udvikling af software.

Janus Friis er i dag ikke længere med i Atomico, der blev stiftet i 2006, men driver sit eget investeringsselskab, Iconical.