Erstatning til kræftramte efter natarbejde

Mange års natarbejde kan føre til brystkræft. Mere end halvdelen af de anmeldte sager fra 2008 førte til erstatning fra Arbejdsskadestyrelsen.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Brystkræft efter mange års natarbejde anerkendes ofte som en arbejdsskade, der kan føre til erstatning. Arbejdsskadestyrelsen sagde sidste år ja til erstatning i mere end halvdelen af de anmeldte sager. 38 ud af 75 sager om brystkræft efter natarbejde gav erstatning. 18 af de 75 sager bliver dog taget op igen i løbet af i år.

Styrelsen venter nemlig på en ny rapport fra det internationale institut for kræftforskning IARC (The International Agency for Research om Cancer) om sammenhængen mellem brystkræft og natarbejde. I dag anerkendes sygdommen og natarbejde ikke som en arbejdsskade, men et særligt udvalg tager stilling i hver enkelt sag. Udvalget vil overveje, om påvirkning fra natarbejde skal anerkendes som erhvervssygdom, når IARC's rapport er klar.

- Bliver den det, betyder det, at sager om brystkræft efter natarbejde kan behandles af styrelsens sagsbehandlere uden at skulle til vurdering i Erhvervssygdomsudvalget, siger Anne Lind Madsen, direktør i Arbejdsskadestyrelsen.

De fleste sager kommer fra danskere, der har arbejdet i sundhedssektoren, men der har også været nogle fra forsvaret. De typiske sager handler om natarbejde i 20-30 år og vagter en gang om ugen.

/ritzau/