Erhvervsmand: Greenpeaces modstand mod gen-mad koster menneskeliv

Erhvervsmand, investor og forfatter Lars Tvede er bekymret for det, han betegner som øko-facisme, der kan bremse teknologisk udvikling. Greenpeace afviser hans kritik.

Iværksætteren og erhvervsmanden Lars Tvede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen

Mange års forbud mod genmodificeret foder til kyllinger står nu for fald i Danmark. Men miljøbevægelser som Greenpeace har fortsat succes med at hindre genmodificeret mad til mennesker, og det koster menneskeliv, fremgår det af erhvervsmanden og forfatteren Lars Tvedes nye anmelderroste bog.

Lars Tvede, som før jul udkom med »Det kreative samfund«, advarer mod teknologiforskrækkelse og, hvad han kalder underminering af demokrati og videnskab, hvor ny teknologi hindres i at blive anvendt på basis af emotionelle argumenter.

Lars Tvede beskylder, hvad han kalder øko-fascister for at chikanere eller terrorisere lovlig forskning og udvikling, indtil den bliver så dyr, at den må opgives.

»Den typiske konsekvens har været enormt ressourcespild, ofte millioner af unødige indirekte dødsfald,« skriver han.

Ifølge bogen har miljøorganisationen Greenpeace hindret 15.000 tons genmodificeret majs fødevarer fra USA i at nå frem til katastrofeområder Afrika, nærmere bestemt under en hungersnød i Zambia i 2002.

»Samtidig kæmpede sultende mennesker uden for lagrene for at få adgang til maden, og mange forsøgte i desperation at stjæle den,« hedder det i bogen.

Lars Tvede er også kritisk overfor, at Greenpeace og søsterorganisationen Friends of the Earth har blokeret brugen af såkaldt golden rice, som er genmodificeret, så den indeholder mere A-vitamin. Ifølge Tvede medfører A-vitaminmangel en til to millioner årlige dødsfald og en halv million årlige tilfælde af blindhed.

Lars Tvede citerer økolog og medstifter af Greenpeace Patrick Moore for disse barske ord: »Fakta viser klart, at Greenpeace er skyldig i forbrydelser mod menneskeheden ...«

Greenpeace's mangeårige GMO-ekspert indtil for nylig Dan Belusa afviser lodret beskyldningerne:

»Europæiske lande kunne hjælpe Zambia uden at dumpe deres genmodificerede fødevarer, så hvorfor kunne USA ikke? Når det gælder golden rice, så har Greenpeace samme holdning til det som FAO, FN's fødevarer organisation. Det er en fattig løsning, som svarer til at stikke folk en vitaminpille frem for at sørge for, at de får en ordentlig og varieret kost,« siger han.

»Jeg vil tvivle stærkt på, at modstanden mod genmodificerede fødevarer har kostet menneskeliv.«