Erhvervsliv kræver udlændingeregler lempet

Seks ud af ti af de største danske virksomheder ønsker lettere adgang til arbejdskraft fra udlandet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Netop som en ny valgkamp ser ud til atter at sætte gang i udlændingedebatten, efterlyser store danske virksomheder en opblødning af udlændingepolitikken.

6 af 10 af de største danske virksomheder har behov for at tiltrække arbejdskraft fra udlandet inden for de næste to-tre år, viser en undersøgelse, som Morgenavisen Jyllands-Postens har foretaget blandt over 100 af Danmarks største virksomheder.

Erhvervsorganisationen DI er enig i kritikken.

- Der er behov for at forbedre ordningerne, så det bliver lettere for virksomheder. Hvis virksomhederne har problemer med at få de højtuddannede talenter til Danmark, ender de med at flytte aktiviteter til udlandet, siger administrerende direktør Karsten Dybvad fra DI.

Dansk Erhverv peger på, at der især er problemer med at fastholde de udenlandske studerende i Danmark.

Integrationsminister Søren Pind (V) peger på, at regeringen med fleksible jobordninger allerede har åbnet grænserne for udenlandske talenter.

- Der kommer mennesker til Danmark for at arbejde og læse som aldrig før. Vi har tredoblet antallet af opholdstilladelser til netop arbejde og studier siden 2001, siger Søren Pind til Jyllands-Posten.

Myndighederne har givet mere end 5.300 opholdstilladelser i de forskellige jobordninger alene sidste år, påpeger ministeren. Det er en stigning på 50 pct. i forhold til året før.

/ritzau/