Er Fritz Schur færdig i DONG?

De nye investorers indtog i DONG Energy rejser spørgsmålet, om den meget omtalte bestyrelsesformand Fritz Schur fortsætter. En hel del taler for, at han takker af til foråret.

De nye investorers indtog i DONG Energy rejser spørgsmålet, om den meget omtalte bestyrelsesformand Fritz Schur fortsætter Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Få bestyrelsesformænd har ramt avisforsiderne så mange gange som Fritz Schur de seneste år. Få bestyrelsesformænd har siddet på så tunge poster - han har stået i spidsen for tre af danskernes vigtigste selskaber DONG, SAS og Posten. Og få bestyrelsesformænd vækker så meget debat som Fritz Schur.

Det er dog især formandsposten i DONG Energy og den famøse fyring af Anders Eldrup i marts 2012, der har fået navnet Fritz Schur på alles læber. Efter en alvorlig krise er DONG Energy ved at finde sig selv igen, og nu kommer den amerikanske mastodont Goldman Sachs så ind i ejerkredsen med en lang række særrettigheder og vetoret over for visse bestyrelsesbeslutninger.Det bliver på mange måder en ny tid for DONG Energy, og spørgsmålet er, om Fritz Schur fortsat skal være bestyrelsesformand?

Flere ting taler for, at Fritz Schur siger farvel til DONG-bestyrelsen til foråret.

For det første står DONG foran en ny epoke frem mod en børsnotering i 2017 eller begyndelsen af 2018. Topchef Henrik Poulsen er nået langt med genopretningen på et år og med de nye investorer og frisk kapital kan DONG for alvor begynde at kigge fremad.

Det handler først og fremmest om at vise, at man kan tjene seriøse penge på satsningen på havvind, og at man får olie- og gasforretningen til igen at levere ordentlige resultater, så DONG fremstår fokuseret og veldrevet forud for en børsnotering.Det kommer til at tage nogle år - det er fx allerede besluttet, at der ikke skal udbetales udbytte i 2014 og 2015 som et klart eksempel på, at det er et godt stykke vej endnu. En ny formand på generalforsamlingen i foråret 2014 vil dermed få fire år til sammen med Goldman Sachs og Henrik Poulsen at komme i mål med det store arbejde, der fortsat venter for DONG.

For det andet er der givet så meget magt til Goldman Sachs, at formanden bliver nødt til at være fuldstændig på bølgelængde med de amerikanske investeringsdrenge, selv om det stadig er staten, der udpeger formanden.

Det vil sige et mindset som i kapitalfonde med et nøje fokus på konstante optimeringer samt pengestrømmene og afkastet som de altdominerende faktorer. Goldman Sachs skyder ikke otte milliarder kroner i DONG for at gøre Danmark grønnere, men udelukkende for at tjene penge. Tag ikke fejl af det.En af Fritz Schurs forcer har været tætte forbindelser til Christiansborg og en god politisk tæft, samtidig med at han har drevet sit eget forretningsimperium med en vis succes. På mange måder har han derfor været en oplagt formand for et DONG Energy, der efter fusionen af en række energiselskaber i 2006 har været en lidt skizofren størrelse i form af et statsselskab, der skulle drives som om det var et børsnoteret selskab.
 
Der er mange meninger om Fritz Schur, men næppe nogen, der vil kalde ham den klassiske kapitalfonds- eller investeringsbanktype, og Goldman Sachs og Fritz Schur er ikke nødvendigvis det mest oplagte match i verden.

For det tredje har voldgiftsagen med Anders Eldrup kostet på Schurs goodwillkonto i regeringen. DONG blev tvunget til at betale 8,7 millioner kroner til Anders Eldrup i fratrædelsesgodtgørelse, som selskabet i første omgang ikke ville betale, da Eldrup blev fyret. DONG og Schur har selv udlagt voldgiften som en sejr for begge parter, men sådan ser store dele af regeringens bagland ikke på sagen.

Det er ingen hemmelighed, at der i baglandet hos såvel Socialdemokraterne som i SF er ikke så mange store fans af Fritz Schur. Allerede i forbindelse med fyringen af Anders Eldrup var kritikken af Schurs håndtering af den sag kraftig, og udfaldet af voldgiften har kun skærpet den interne kritik af Schur i de to regeringspartier.

Fritz Schur har til gengæld været afholdt af embedsapparatet i Finansministeriet, ikke mindst for en stor arbejdsindsats til en relativ beskeden formandshyre på 550.000 kroner om året - det er ikke specielt meget i forhold til, hvor stort et selskab DONG er. Og finansminister Bjarne Corydon (S) gav da heller ikke efter for presset fra baglandet i første omgang, da Fritz Schur trods den kaostiske fyring af Eldrup fik et år mere som formand.

Spørgsmålet er dog, om ikke både Bjarne Corydon og Fritz Schur ser foråret 2014 som et passende tidspunkt for et formandsskifte?
 
Og det leder os til den fjerde og måske vigtigste ting, der taler for Schurs farvel. DONG er i dag i meget bedre forfatning end for et år siden, og genopretningsplanen for 2013 er lykkedes, så DONG nu kan se fremad. 

Fritz Schur kan dermed takke af med æren i behold til foråret efter ni år i formandsstolen. Han er også netop fyldt 62 år, og et formandsskifte vil vel således nærmest være "naturligt".
  
Nu skal man aldrig sige aldrig med Fritz Schur. Mange havde således ventet, at han måtte gå i vinteren 2013 efter DONGs milliardunderskud i 2012 og Rigsrevisionens kritik af en lang række dårlige investeringer. Men Schur tog lige et år mere.Går det imidlertid, som denne analyse spår, skal Bjarne Corydon finde en ny formand for DONG.

En ny formand, som Goldman Sachs skal have respekt for, men som samtidig er en profil inden for god selskabsledelse, har tid nok til den krævende opgave og har den rigtige alder til at stå ved roret frem til børsnoteringen. Og så skal det med ret stor sikkerhed være en dansker - hvem kan det så være?

I bestyrelsen sidder allerede forretningsfolk som Carlsbergs finansdirektør Jørn P. Jensen og Novozymes' finansdirektør Benny Loft. Respekterede folk, som dog næppe har den tid, som det kræver at være formand for DONG. Corydon ville derfor nok kigge udenfor den nuværende bestyrelse.

Som type ville den tidligere Novozymes-direktør Steen Riisgaard passe godt. Han har haft en succesrig erhvervskarriere og har samtidig en grøn profil. Ja, han har sågar holdt tale på SFs landsmøde. Men han er jævnaldrende med Schur, og Corydon går nok efter en, der er under de 60 år.

Tidligere Tryg-direktør Stine Bosse lever også op til alle kriterierne, og kunne måske være et bud hvis hun ellers villig til at bruge den fornødne tid på opgaven.Vagn Sørensen, der er formand for blandt andet TDC, kunne være et andet bud. Han har udover TDC også har været formand for KMD. Både TDC og KMD har haft kapitalfondsejere, der i tankegang ligger tæt op ad Goldman Sachs.

Hvem det end bliver, der en dag afløser Fritz Schur, så gælder det, at vedkommende ikke skal tage DONG-formandsposten for pengenes skyld, men fordi det er en usædvanligt spændende udfordring. Aflønningen er nemlig ikke speciel god, og man skal være parat til at tage nogle tæsk og ture i mediemøllen, for DONG er det største og vigtigste af statens selskaber. Og der venter utvivlsomt en stormfuld vej mod børsnoteringen.