Corydon giver Goldman Sachs kontroversielle DONG-rettigheder

Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs får en hel række usædvanlige særrettigheder i forbindelse med investeringen i DONG Energy. Blandt andet vetoret over ændringer i direktionen.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Goldman Sachs får i den grad lukrative vilkår for at skyde otte milliarder kroner i DONG Energy. Udover en stor potentiel gevinst til Goldman Sachs afgiver staten også en masse magt til Goldman Sachs, der får usædvanlige særrettigheder.

Mest kontroversielt er det, at bestyrelsen, hvor Goldman Sachs kun får én plads, ikke kan udskifte den administrerende direktør eller finansdirektøren uden at få lov af Goldman Sachs. 

Desuden kan det normale 2/3-flertal blandt DONG-aktionærerne heller ikke ændre vedtægterne uden Goldman Sachs samtykke, selv om Goldman Sachs kun kommer til at eje omkring 19 procent.

Det fremgår af det aktstykke, som finansminister Bjarne Corydon (S) har sendt til Folketingets finansudvalg, der skal tilslutte sig aftalen.

"Det er meget usædvanligt med disse særrettigheder til en aktionær, der kun kommer til at eje 19 procent af selskabet. Jeg har meget svært ved at se argumenterne for, hvorfor staten er gået med til det, så jeg ser frem til at høre Bjarne Corydons forklaring," siger Anders Drejer, professor i ledelse ved Aalborg Universitet.

Bjarne Corydon er dog godt tilfreds med aftalen.

"Helt personligt finder jeg det ikke kuriøst, at Goldman Sachs vil have sikkerhed for en rimelig indflydelse, når de investerer 8 mia. kroner i DONG Energy. Det er naturligt, at Goldman Sachs har fået en mindretalsbeskyttelse, der ligger udover den, der følger af selskabslovgivningen. Det samme gjorde sig fx gældende, da staten for knapt 10 år siden fik CVC ind i ejerkredsen for Post Danmark med en ejerandel på lige godt 20 pct.,” skriver han i en mail til Berlingske.Lav risiko - men stor potentiel gevinst

Også hvad angår økonomien i aftalen, er der nyt. De nye investorer, som også tæller de store danske pensionskasser ATP og PFA, er nemlig friholdt en del af risikoen i forhold til de milliardstore problemer med Siri-platformen i Nordsøen.

Omkring de store konkurrencesager relateret til det gamle Elsam fritages de nye investorer også for en del af risikoen.

Samtidig står det klart, at de nye investorer også har fået en rigtig god exit-option, hvis det skulle mislykkes at børsnotere DONG Energy senest i forbindelse med årsregnskabet for 2017.

Der er med andre ord begrænset risiko for de nye investorer, mens potentialet for en markant gevinst er stort. Aftalen værdisætter således DONG Energy til blot 31,5 milliarder kroner, før den friske kapital bliver skudt ind, mens DONG var vurderet til 50-55 milliarder kroner i forbindelse med den aflyste børsnotering i 2008.

Investorer jubler
 
De nuværende minoritetsaktionærer, herunder SEAS-NVE og Syd Energi (SE), har mulighed for at fastholde deres ejerdele ved også at købe nye aktier på de samme økonomiske vilkår som de nye investorer. Og det vil SE benytte sig af.

"Lad os kalde det en god handel, som vi siger i Vestjylland. Det er en lukrative aftale for investorerne med en pæn upside. Vi forventer et afkast på tocifrede procentsatser årligt," siger Niels Duedahl, administrerende direktør i SE, der ejer 3,5 procent af DONG.

"Vi gør det også, fordi vi har stor tillid til ledelsen med Henrik Poulsen i spidsen, og fordi en børsnotering er meget realistisk denne gang," tilføjer han.

SEs direktør mener dog ikke, at aftalen er for lukrativ.

"Det skal være lukrativt, når investorerne kommer med så meget kapital," siger Niels Duedahl.

Mens de økonomiske vilkår er ens for investorerne, er det kun Goldman Sachs, der får de omtalte særrettigheder i forhold til bestyrelsens beslutninger.

DONG Energy kan samlet få tilført 13,6 milliarder kroner, hvis alle minoritetsaktionærerne går med, og 250 ledende medarbejdere tegner aktier i et incitamentsprogram.

Goldman Sachs indskyder i alt otte milliarder kroner for en andel omkring 19 procent, mens ATP skyder 2,2 milliarder kroner i DONG for en andel på ca. fem procent. PFA kommer med 800 millioner kroner og får ca. 2 procent af selskabet.

De præcise ejerandele kan først gøres op, når det endeligt vides, hvor meget frisk kapital der kommer fra minoritetsaktionærerne og medarbejderne. Staten vil dog som minimum sidde på 56 procent af DONG Energy.