Politisk bekymring over usædvanlig DONG-aftale

Den omstridte amerikanske investeringsbank Goldman Sachs har fået en række usædvanlige særrettigheder i forbindelse med sit indtog i DONG Energy. Det vækker bekymring hos flere af Folketingets partier.

Foto: Brian Bergmann.
Læs mere
Fold sammen

Det vækker undren blandt eksperter og politikere på Christiansborg, at finansminister Bjarne Corydon (S) nu vil give den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs en række usædvanlige særrettigheder i det statslige energiselskab DONG Energy.

Goldman Sachs investerer otte milliarder kroner i DONG via et datterselskab i Luxembourg. Et land, der ifølge OECD fungerer som skattely. Selvom investeringen kun giver en ejerandel på knap 19 procent og et enkelt sæde i den otte mand store bestyrelse, får Goldman Sachs helt ekstraordinært vetoret over udnævnelser i direktionen, ligesom det normale 2/3-flertal blandt DONG-aktionærerne heller ikke kan ændre vedtægterne uden samtykke fra den succesrige investeringsbank.

Kapitaltilførslen nyder opbakning fra hele Folketinget på nær Enhedslisten, men Dansk Folkeparti frygter, at Corydon er ved at give afkald på styringen over den danske energiforsyning.

»DONG er så vigtigt et selskab, at staten altid skal sidde for bordenden af hensyn til forsyningssikkerheden. Det bekymrer os, at man nu begynder at udhule den magt med mindretalsrettigheder, og det rejser en række spørgsmål, som jeg vil sende til ministeren,« siger Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen.

Folketingets Finansudvalg modtog sent onsdag eftermiddag et aktstykke fra Corydon om detaljerne i kapitaludvidelsen, som udvalget skal godkende på et møde den 12. december. Her gik det for første gang op for medlemmerne af Finansudvalget, at Goldman Sachs foretager investeringen via et datterselskab i Luxembourg. Dermed stiger frygten også for, at investeringsbanken vil undslå sig at betale skat i Danmark af de ventede kapitalgevinster. Selv Venstre har behov for at få afklaret en række spørgsmål efter at have modtaget aktstykket.

»Vi glæder os over, at der er private investorer, som vil gå ind i DONG, men der er nogle ting, vi vil spørge ind til under behandlingen af det aktstykke, fordi vi vil kende regeringens holdning til konsekvenserne af den selskabskonstruktion,« forklarer finansordfører Peter Christensen.

Enhedslisten er Christiansborgs eneste erklærede modstander af de private investeringer i DONG, og partiet kræver nu et beslutningsforslag til afstemning i Folketingssalen om at trække kapitaludvidelsen tilbage. Beslutningsforslaget vil sandsynligvis forhale vedtagelsen af aktstykket. Partiets finansordfører Frank Aaen er fortørnet over situationen.

»Det må være en drømmeinvestering for Goldman Sachs. Banken løber en meget lille risiko, og samtidig får den vetoret over alt. Tossegod er et ord, jeg ikke havde troet, jeg skulle bruge om Bjarne Corydon,« siger Frank Aaen.

Professor og ledelsesekspert Anders Drejer fra Aalborg Universitet undrer sig også over, at Corydon nu vil slippe en del af styringen med DONG set i lyset af, at Rigsrevisionen tidligere har kritiseret Finansministeriet for ikke at være tæt nok på udviklingen i energiselskabet.

»Det er meget usædvanligt med disse særrettigheder til en aktionær, der kun kommer til at eje 19 pct. af selskabet. Jeg har meget svært ved at se argumenterne for, hvorfor staten er gået med til det, så jeg ser frem til at høre Bjarne Corydons forklaring,« siger han.

Berlingske forsøgte dagen igennem at få en kommentar fra Bjarne Corydon, og konfronterede ham endda på Christiansborgs gange, kort før han skulle ind til et samråd. Men finansministeren ønskede kun at besvare Berlingskes henvendelser via mail.

Her svarer Corydon ikke på redaktionens spørgsmål om, hvorvidt han har sikret sig, at den omstridte investeringsbank betaler skat af kapitalgevinsten i Danmark. Men han skriver:

»Jeg forventer selvfølgelig, at Goldman Sachs vil overholde dansk og international skatteret. Reglerne er sådan, at hvis de retmæssige modtagere af fx udbytter fra danske selskaber ikke er hjemmehørende i EU eller et land, der ikke har en dobbeltbeskatningsaftale med Danmark, så skal de svare kildeskat i Danmark. Her har jeg da også noteret mig, at Skatteministeriet gennem en årrække har haft stort fokus på at sikre, at udenlandske selskaber og fonde, der investerer i danske virksomheder - ofte via selskaber i netop Luxembourg - betaler den skat, de skal.«

Finansministeren finder det heller ikke usædvanligt, at Goldman får særrettigheder i DONG:

»Helt personligt finder jeg det ikke kuriøst, at Goldman Sachs vil have sikkerhed for en rimelig indflydelse, når de investerer 8 mia. kroner i DONG Energy. Det er naturligt, at Goldman Sachs har fået en mindretalsbeskyttelse, der ligger udover den, der følger af selskabslovgivningen,« skriver Bjarne Corydon.

Danmarks største pengetank ATP går også ind i DONG med en investering på 2,2 mia. kr., men finder modsat finansministeren vilkårene usædvanlige:

»Det her er en samlet aftale, som er kommet ud af et meget langt forhandlingsforløb. Og vi er meget tilfredse med resultatet. Der er ingen tvivl om, at det er en usædvanlig aftale både på grund af udformningen og beløbets størrelse,« siger ATPs aktiechef Claus Wiinblad.

Med investeringsbankens første gigantinvestering i den danske energibranche, rejser sig også spørgsmålet, om regeringen er i gang med at sælge DONG Energy til for lav en pris?

De nuværende minoritetsaktionærer, herunder SEAS-NVE og Syd Energi (SE), har mulighed for at fastholde deres ejerdele ved også at købe nye aktier på de samme økonomiske vilkår som de nye investorer. Og det vil SE benytte sig af.

»Lad os kalde det en god handel, som vi siger i Vestjylland. Det er en lukrativ aftale for investorerne med en pæn upside. Vi forventer et afkast på tocifrede procentsatser årligt,« siger Niels Duedahl, administrerende direktør i SE, der ejer 3,5 procent af DONG.

Han afviser dog, at aftalen er for lukrativ:

»Det skal være lukrativt, når investorerne kommer med så meget kapital,« siger Niels Duedahl.

Goldman Sachs vil ikke kommentere særrettighederne i aftalen med den danske stat. Selskabet forklarer dog i en mail, at man normalt ikke opretter datterselskaber i lande, hvor man opnår en position som minoritetsaktionær. Samtidig understreger Goldman Sachs, at selskabet fortsat agter at leve op til gældende skattelovgivning i Danmark, Luxembourg, USA og andre relevante lande.

DONGs bestyrelsesformand Fritz Schur har ikke ønsket at kommentere Goldman Sachs’ vetoret over en lang række bestyrelsesbeslutninger.