Endomondo-stifter begynder helt forfra: Vil tilbage til iværksætteriet

I sæsonens sidste afsnit af podcastet Succes Kriteriet fortæller Mette Lykke om, hvordan det er at forlade den trygge direktørstilling i sin etablerede virksomhed til fordel for iværksætteriet.

Mette Lykke (th.) blev mangemillionær, da hun solgte løbe-appen Endomondo til en amerikansk koncern. Men det var ikke lykken for hende at have ren fritid. Hun fortæller om sit nye iværksætterprojekt til vært på Succes Kriteriet Ane Cortzen. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

I 2007 stiftede Mette Lykke sammen med to andre iværksættere, Christian Birck og Jakob Jønck, Endomondo, som er blevet en af de foretrukne apps blandt motionsentusiaster. I 2015 blev virksomheden solgt til den amerikanske sportstøjsvirksomhed Under Armour for 575 mio. kroner, og i dag er Endomondo langt fra at være en lille startup, som kæmper for at overleve. Efter salget blev alle stifterne mangemillionærer, og Mette Lykke valgte at blive siddende som direktør i virksomheden.

»Under Armour har betalt rimelige penge for at få lov til at bestemme det meste, og det er man jo nødt til at respektere. På den måde ændrer ens rolle sig fra at være iværksætter til at være lønmodtager,« fortæller hun i sæsonens sidste afsnit af Succes Kriteriet, som handler om at begynde forfra.

Efter ti år i Endomondo gik Mette Lykke for fem måneder siden på barsel, og her gik det op for hende, at hun ikke ville tilbage til ­virksomheden, men i stedet skulle gå iværksætter­vejen igen.

»Jeg kunne bare mærke, at jeg ikke savnede det lige så meget, som jeg plejer. Når jeg har været på ferie ti dage med familien, er jeg ­normalt ikke til at holde ud, fordi jeg ikke kan holde mig væk fra computeren. Sådan havde jeg det ikke længere, og det satte nogle tanker i gang,« fortæller hun.

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes her. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

Savner iværksætteriet

Mette Lykke går derfor 1. juni fra sin trygge direktørstilling i Endomondo til direktør­stillingen i startupen Too good to go, som er et koncept, der via en app forsøger at komme madspild til livs.

»Hvis man er en person, som etablerer ­virksomheder, begynder trangen til at ­begynde noget nyt på et eller andet tidspunkt at røre på sig. Jeg savner vækstfasen, hvor man ikke kan sove om natten af begejstring for, hvad morgendagen bringer, og hvor man føler, at hver eneste time man lægger i det, dér rykker man noget,« forklarer Mette Lykke om begrundelsen for sit valg.

Hun mener, at de erfaringer, hun har fået gennem Endomondos rejse, betyder, at Too good to go kan undgå at begå de samme fejltagelser, som hun har gjort.

Men at undgå alle fejl ved at hive den erfarne Mette Lykke med ind i virksomheden kan de dog ikke. Det, man skal undgå, er at lave de samme fejl to gange, lyder det fra medstifteren af Endomondo.

Som at springe ud fra en klippe

Denne gang er den økonomiske usikkerhed for Mette Lykke ikke lige så stor, som dengang hun etablerede Endomondo. I dag har hun en god opsparing at falde tilbage på. Til gengæld har hun flere forpligtelser som eksempelvis en familie, end hun havde for ti år siden.

»Men det er ikke den økonomiske vinding, der er interessant. Det er døde penge, som ­altid kan tjenes ind igen. Det er den menneskelige indsats, der er spændende. Du springer ud fra en klippe og ved ikke, om vingerne bærer dig,« forklarer hun.

Hun råder også andre til at kigge efter tre ting, hvis de overvejer at begynde forfra i et nyt job: Samfund, team og dem selv.

»Det er vigtigt for mig, at der er et formål, jeg kan stå inde for, og at det gør en forskel. Det er vigtigt for mig at arbejde sammen med nogle mennesker, jeg kan lide. Der skal være en kemi. Til sidst går jeg meget op i, at jeg udvikler mig. Man skal ud af den her comfort zone engang imellem,« forklarer ­Mette Lykke.

Denne uges business angel er ikke en investor i den traditionelle forstand. Herle Jarlsgaard Hansen, stifter af Finders Keepers, investerer nemlig ikke sine egne penge i startups, men hjælper i stedet kreative iværksættere ved at skabe en platform for dem, hvor de kan fremvise deres produkter. Det gør hun gennem Finders Keepers-markederne, der fungerer som et bindeled mellem upcoming designere og forbrugere.

Til slut i podcasten giver Nordeas eksperter gode råd til iværksætteriet. ­Dette afsnit handler om at begynde forfra ved at fusionere med eller sælge til en ­anden virksomhed og dermed fralægge sig en del af retten til at bestemme. I podcasten giver Stig Østrup-Møller, chefrådgiver i Nordea, gode råd til de overvejelser, man skal gøre sig, inden man kaster sig ud i ­et sådant projekt.

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes her. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

LÆS MERE