Iværksætter revolutionerede spilbranchen og har nu 1.300 medarbejdere

Unity Technologies er en af Danmarks få unicorn-virksomheder, som siden sin start i 2003 er vokset fra at være tre stiftere til nu at have 1.300 medarbejdere og 1,6 mio. brugere om måneden. Det fortæller David Helgason, medstifter af den største danske IT-succes siden Skype, mere om i denne uges podcast.

Iværksætter David Helgason etablerede sit firma i en kælder. Siden er det gået stærkt. Det fortæller han om til vært på Succes Kriteriet, Ane Cortzen. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Historien om Unity Technologies begyndte i en kælder på Nørrebro i for 13 år siden. Her sad tre programmører med drømmen om at udvikle spil. Nicholas Francis, Joachim Ante og David Helgason nåede dog kun at udvikle ét, før de fandt ud af, at de hellere ville lave den grundlæggende teknologi bag spillene – en løsning, der gjorde det nemt og billigt selv at lave spil.

Og det skulle vise sig at være en god idé. Bare ikke lige med det samme.

»Markedet fandtes ikke, og vi var for tidligt ude. Heldigvis ændrede verden sig til at blive god for os, men det tog nogle år,« fortæller David Helgason i det nyeste afsnit af Succeskriteriet, som i denne uge handler om medarbejdere.

Vendepunktet kom i 2008, da iPhone og App Store blev lanceret. Hvor det tidligere var en både dyr og kompliceret proces, kunne spil­udviklere nu få deres spil ud på markedet, og alle med en iPhone kunne downloade dem. Det satte gang i forretningen hos Unity, der på det tidspunkt havde 16 medarbejdere.

Mødte en business angel

Årene inden havde ifølge David Helgason været en vanvittig ørkenvandring, hvor ingen af stifterne havde fået løn i flere år.

I 2009 flyttede han til Silicon Valley i San Francisco, hvor han blev introduceret for Diane Greene, der er Senior Vice President for blandt andet Gmail. Hun investerede i Unity som business angel og åbnede døren til investeringsselskabet Sequoia Capital, som skød fem mio. dollar ind i spilvirksomheden.

Herfra gik det stærkt, og Unity har i dag 1.300 medarbejdere, deres software blev installeret mere end 16 milliarder gange i 2016 og benyttes i næsten halvdelen af alle spil, der bliver udviklet. Virksomheden er for nylig blevet værdisat til over ti mia. danske kroner og er dermed en af Danmarks få unicorns – en start­up hvis værdi er over en milliard dollar.

»Det har været udfordrende. Når en virksomhed vokser så hurtigt, så knirker og knager den, og små ting falder af. Vi begyndte som tre programmører og havde den her store idé om at åbne spilbranchen op demokratisere spiludvikling, og så hyrede vi efter det,« lyder det fra David Helgason.

I begyndelsen gik de benhårdt efter programmører og folk, der var dygtigere end dem selv. Først sent blev personer med titler som operationsdirektør og HR-chef ansat, og indtil da var det Helgason selv, der som CEO stod for den del.

»Dér haltede HR og finans – alt undtagen programmeringen. Jeg havde ikke tid til det og passion for det. Vi ansatte først en operationsdirektør i slutningen af 2008, der kom ind og ryddede op i tingene og gav os plads til at være kreative,« forklarer han

Sæt pris på skældud

David Helgason var CEO for virksomheden, indtil han for to et halvt år siden overdrog tøjlerne til John Riccitiello. Han mener dog, at virksomhedens kultur vil forblive den samme.

»Det skal ikke blive for hierarkisk. Folk skal blive hørt, og som direktør satte jeg altid pris på, når folk skældte mig ud på den interne mailingliste. Hvis man tror, nogen tager fejl, skal man fortælle dem det. Alle tager jo fejl,« fortæller Helgason.

Hos Unity får de ansatte medarbejderaktier og ejerskab i virksomheden. Det, mener han også, er med til at holde på de dygtigste ansatte. Andre gode råd fra medstifteren af Unity:

I begyndelsen er der ikke midler til mange medarbejdere – sørg for at have de dygtigste mennesker omkring dig.

Hav målsætninger og visioner og hyr efter det – formålet med de mennesker, du får ind i virksomheden, skal være, at de kan hjælpe dig med at opnå de mål.

Denne uges business angel er Gregers Kronborg, der er næstformand i brancheorganisationen DVCA. Han er en erfaren investor, der leder efter iværksættere i Danmark, som han kan hjælpe ud i verden.

Til slut i podcasten får du i »Det lukkede rum« gode råd fra Nordeas eksperter. Denne gang er det HR-chef for Nordea Danmark Signe Nilsson, der sammen med Christian Madsen, senior recruiter i Nordea, fortæller om rekruttering af medarbejdere og om at sammensætte det rigtige team.