Det går rigtigt, rigtigt dårligt for Sveriges gamle mobilkonge

Store spareplaner og sværere salg koster svenske Ericsson dyrt. Selskabet har netop offentliggjort sit første kvartalsregnskab for 2017, og det viser et underskud på 12,3 mia. kr.

Ericssons nye topchef, Börje Ekholm, har fået sin sag for, og den store spareplan koster dyrt. Arkivfoto: Pontus Lundahl, AFP/TT/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PONTUS LUNDAHL

Selv om man er verdens største, kan det godt gå rigtigt skidt.

Og det gør det hos svenske Ericsson, der er verdens største leverandør af mobiludstyr. Årets første tre måneder endte med et underskud på 12,3 milliarder svenske kroner (9,5 milliarder danske). Det er endnu dårligere end ventet men skyldes eftervirkningerne af en kæmpe spareplan, der skal bringe den svenske gigant ordentligt på fode igen.

For et år siden leverede Ericsson et januar-marts-resultat med et plus på tre milliarder svenske kroner.

Skærpet kamp - og dyr spareplan

Ericsson leverer master og mobilteknologi, men producerer ikke længere mobiltelefoner. Alligevel suser omkring 40 procent af verdens mobiltrafik gennem Ericsson-udstyr. Men markedet er gået i stå, efter at teleselskaber verden over har købt det meste ind af det udstyr, som de skal bruge til at få de nye 4G-mobilnet ordentligt op at køre. Samtidig skærpes konkurrencen på området, hvor finske Nokia efter opkøbet af sin fransk-amerikanske konkurrent, Alcatel-Lucent, nu er blevet verdens næststørste og dermed har overhalet kinesiske Huawei, som bliver stadig sværere at komme udenom.

Ericsson har derfor over de seneste år skåret en del ned, navnlig i hjemlandet Sverige. Den slags koster penge. Det store underskud stammer i al væsentligt fra omstruktureringsomkostninger, nedskrivninger m.m. på 13,4 milliarder svenske kroner.

Ericsson har i januar-marts solgt for 46,4 milliarder kroner, en smule lavere end ventet af analytikerne. Til gengæld er underskuddet lidt større end forventet.

Ny topchef: Vi mister ikke længere markedsandele

Ericsson fik i oktober 2016 ny topchef, nemlig Börje Ekholm, der efter fyringen af Hans Vestberg blev hentet ind fra direktørposten i den svenske milliardærfamilie Wallenbergs investeringsselskab, Investor AB, der bl.a. ejer 40 procent af mobilselskabet »3« i Danmark og Sverige. Det er nu anden gang, at Börje Ekholm skal fremlægge regnskab for mobilgiganten.

»Vores resultat i første kvartal var fortsat utilfredsstillende. Det er nu en umiddelbar prioritet at forbedre lønsomheden, samtidig med at vi igangsætter tiltag, så vi kan genindtage teknologi- og markedslederskabet,« skriver han i regnskabsrapporten.

Han beskriver markedet som »hårdt«.

»Vores kunder har det fortsat hårdt, hvilket også gør det hårdt for os,« siger han til det svenske nyhedsbureau, TT, men understreger, at Ericsson ikke længere taber markedsandele.

5G lurer i kulissen

Ericsson - og konkurrenterne - arbejder hårdt på at gøre klar til indførelsen af 5G-mobiltelefoni. Disse mobilnet vil blive så hurtige, at data kan sendes rundt stort set uden forsinkelser, hvilket både er grundlaget for det såkaldte »Tingenes Internet«, hvor alt muligt - og umuligt - kan kobles på internetforbindelsen, og for blandt andet selvkørende biler, som er totalt afhængige af at få leveret helt opdaterede informationer med det samme, så uheld og ulykker undgåes.

5G mangler endnu de sidste detaljer i at blive godkendt som standard, så alt udstyr vil virke overalt i verden. Forventningen er, at de første 5G-net vil være i drift i det små i 2020, og at man et par år senere vil kunne købe 5G-mobiltelefoner og andet 5G-udstyr.