Ericsson bekræfter at have fået hvidvaskede penge

Den svenske mobilgigant modtog penge for en regning til en kunde men betalt gennem et selskab, som nu er i søgelyset i hvidvaskningsskandalen, som omfatter Danske Bank og Nordea.

Verdens største leverandør af mobiludstyr, Ericsson, har modtaget penge, der er en del af den gigantiske hvidvaskningsskandale, fra en af sine kunder. Arkivfoto: Stig-Åke Jönsson, TT/Reuters/Scanpix  Fold sammen
Læs mere
Foto: TT News Agency
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den svenske mobilgigant Ericsson har taget imod 7,5 millioner kroner fra et af de centrale fupselskaber i den pengehvidvaskningsskandale, som Danske Bank og Nordea i Danmark spiller en central rolle i.

Ericsson, som er verdens største producent af mobiludstyr, tog i februar 2014 mod en million euro, svarende til 7,5 millioner kroner, fra det britisk indregistrerede selskab Valemont Properties, viser papirer, som det internationale journalistsamarbejde Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), som Berlingske samarbejder med, har fået indsigt i. Det er den ubestridt største sum penge af de over 20 millioner svenske kroner, som svenske modtagere har fået, skriver avisen Dagens Industri.

Kunde lod en anden betale

Der er tale om en gigantisk pengehvidvaskning med russiske rødder. I alt er over 130 milliarder kroner, der kan spores tilbage til korruption i Rusland, mellem 2010 og 2014 blevet ført til Vesten og dermed blevet hvidvasket, uden at bankerne greb ind, sådan som de skulle.

Pengeoverførslerne skete gennem banker i Moldova og Letland.

Ericsson bekræfter over for Dagens Industri at have modtaget pengene, der faldt som betaling for leverancer til en tredjepart. Ifølge pressetalsmand Johannes Persson fra Ericsson drejer det sig om en enkelt betaling.

»Vi ved ikke, hvorfor denne betaling skete gennem et andet selskab end fra kunden,« siger Johannes Persson, som ikke vil oplyse, hvem Ericssons kunde er.

Også Samsung i søgelyset

Også den sydkoreanske elektronikgigant Samsung og den amerikanske værktøjsproducent Black & Decker har ifølge OCCRPs afsløring modtaget betaling med penge, der kan spores til hvidvaskningen.

Valemont Properties er et spøgelsesselskab uden egen virksomhed og med skjulte ejere.

Hvidvaskningen er sket gennem 112 bankkonti i Østeuropa, og ifølge OCCRP er 21 selskaber med base i Storbritannien, Cypern og New Zealand brugt til i alt 26.746 betalinger til 96 lande.

Omkring 1,2 milliarder dollars blev kanaliseret gennem Danske Bank i Estland.