Der er nogle der jubler over Urd: Så meget strøm lavede stormen

Natten til tirsdag ramte stormen Urd Danmark til irritation for de fleste. Men ikke for vindmølleejerne der producerede store mængder strøm til elnettet.

Foto: Søren Bidstrup

Den enes død, den andens brød. Den enes blæst, den andens fest. Stormen Urd ramte Danmark natten til tirsdag, og hvor det flere steder har skabt trafikforsinkelse, små oversvømmelser og væltede træer, så gav det glæde i én speciel gren af Danmark: I vindmøllebranchen.

Det kommer næppe bag på nogen, at Urd skabte godt vindvejr, men hvor meget strøm skaber sådan en storm egentlig? Interesseorganisationen Vindmølleindustrien har kigget på data fra Energinet.dk, mens stormen rasede, og resultatet er, at vindmøllerne kunne dække 110 pct. af det danske elforbrug.

Julen har generelt været nogle fornøjelige dage for vindmølleejerne idet den skarpe blæst har skabt meget gode forhold. Energinet.dk vurderer, at 110 pct. af det danske elforbrug d. 24. og 25. december blev dækket af vindmøllestrøm, og at det i den mest gunstige time kunne dække hele 157 pct. af vores forbrug.

De over 3.800 MW vindmøller, som snurrede under Urd-stromen er dog ikke fuld kapaitet, da der i Danmark ifølge Energistyrelsens registre er opstillet 5.700 MW vindmøller.

Den skarpe læser vil bemærke, at vindmøllerne ikke var alene om at producere strøm under Urd, som om møllerne reelt havde kunnet dække hele elforbruget her til lands. Både de centrale og de decentrale kraftværker brummede under stormen, og det skyldes, at de har til opgave at producere varme også, og der vil der næsten altid blive lavet strøm som et »restprodukt« - desuden er der brug for kraftværkerne til at balancere elnettet.