Danskernes pension vokser i lyntempo

En ny opgørelse viser, at danskerne i 2006 indbetalte et rekordbeløb på 90 mia. kr. til livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser.

Danskerne får mere at gøre godt med, når arbejdslivet skiftes ud med pensionisttilværelsen. De samlede indbetalinger til livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser steg nemlig fra 81 mia. kr. i 2005 til over 90 mia. kr. i 2006.

Det viser en gennemgang af pensionsselskabernes årsregnskaber, som brancheorganisationen Forsikring & Pension (F&P) offentliggør i morgen.

De store indbetalinger betyder, at den samlede pensionsformue i livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser landede på 1.413 mia. kr. i 2006. Hvis banker og ATP tælles med, ligger pensionsformuen på omkring 2.300 mia. kr. - svarende til næsten 1,5 gange Danmarks bruttonationalprodukt.

"Der er tale om to trends. Flere og flere bliver omfattet af private pensionsordninger, og mange indbetaler desuden mere end sidste år. Vi er stadig i en opbygningsfase, så udviklingen vil formentlig fortsætte de kommende år," siger vicedirektør i F&P, Carsten Andersen.

Han henviser til, at en af årsagerne til pensionsboomet skal findes i danskernes arbejdsmarkedspensioner, der blev indført i mange overenskomster på det private arbejdsmarked i begyndelsen af 1990'erne. De bliver stadig udbygget år for år, og indbetalingerne til arbejdsmarkedspensioner udgjorde sidste år 78 mia. kr.

Er vi ikke ved at nå et niveau, hvor mange folk, der også har opsparing i deres ejerbolig, sparer mere op, end de behøver?

»Der kan naturligvis forekomme enkelte eksempler på for høje opsparinger, men for langt de fleste danskeres vedkommende er vi slet ikke der endnu. Der er tværtimod mange danskere, der er kommet sent i gang med pensionsopsparingen og måske har behov for at sætte mere til side,« siger Carsten Andersen.

F&P er tidligere kommet med vurderinger af pensionsindbetalingerne for 2006, men det er første gang, at de præcise tal på baggrund af selskabernes regnskaber bliver offentliggjort.

Læs om pensionsselskabernes afkast i Berlingske Business torsdag.