Danske svinebønder fordobler eksporten til Kina

Den danske eksport af svinekød til Kina boomer som aldrig før. Kinas regering er i gang med at lukke baggårdsproduktion tæt ved byerne på grund af miljøforurening, og det har medført stort behov for at importere svinekød.

Slagteriarbejdere ved udbeningen på Tican Slagteri i Thisted. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En stor mangel på kinesisk produceret svine­kød til Kinas befolkning på 1,3 milliarder har inden for de seneste måneder fået den store danske eksport til verdens største land til at boome.

Vækstens fart og enorme omfang er kommet noget bag på Danmarks slagteriindustri. Aktuelt venter fremtrædende brancheeksperter, at Danmark i år vil nå op på en formidabel kødeksport til det nye store asiatiske vækstmarked for svineindustrien.

»Med det store salg og de prisstigninger, vi har oplevet især i år, er det min vurdering, at Danmarks samlede eksport af svinekød i hele 2016 meget vel kan fordobles til mellem seks og syv milliarder kr. i forhold til 2015,« siger Ove Thejls.

Han er adm. direktør i det nordjyske slagteriselskab Tican, der er ejet af den europæiske kødgigant, tyske Tönnies, som bl.a. konkurrerer om kinesernes gunst med en anden gigant, danske Danish Crown.

Voldsom prisstigning

En af Danmarks førende analytikere af global svineproduktion, markedsanalytiker Karsten Flemin fra brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, er enig i Tican-direktørens forventning om en fordobling af dansk svinekødeksport til Kina i år.

»Priserne på svin er steget voldsomt i Kina. Det gør, at kineserne har interesse i at importere kød, da importeret svinekød lige pludselig er billigere end deres eget kød,« siger Karsten Flemin.

I øjeblikket betaler kinesiske slagterier verdens højeste priser til kinesiske svine­producenter. De afregnes over 20 kr. kiloet eller dobbelt så meget som danske svine­producenter.

Det tårnhøje prisniveau smitter direkte af på priserne på importeret kød til Kina. Noget som danske svineproducenter nyder godt af i form af stigende og efter europæisk forhold fine afregningspriser.

Stor baggårdsproduktion

Men hvorfor falder Kinas egen svineproduktion?

For det første slår Beijing-regeringen hårdt ned på miljøforurening fra en ulækker og svinende grise- og kødproduktion – den såkaldte baggårdsproduktion, hvor svinene bliver leveret til primitive slagterier.

Halvdelen af Kinas store svineproduktion er baggårdsproduktion i små stalde lige uden for byerne. Hverken hos småbønderne eller på slagterierne er der kontrol og fødevaresikkerhed. Regler om skærpet fødevare­sikkerhed for at undgå fødevareskandaler er i høj kurs i Kina, som igennem en årrække var ramt af fødevareskandaler og forbruger, der blev syge af forgiftet eller forurende føde­varer.

Moderne produktion bygges op

De igangværende lukninger af baggårdsproducenter er hovedårsag til manglen på svinekød i Kina. Landet har gang i en heftig opbygning af moderne svinefabrikker langt fra de gamle baggårdsproduktioner i udkanten af byerne, f.eks. i provinser inde i landet i det sydvestlige og nordøstlige Kina.

»Her er der hverken infrastruktur eller tilstrækkeligt med vand,« siger Karsten Flemin.

Det er en transformation, der kan tage lang tid. Mangelsituationen bliver udnyttet af nogle af vestens store svinenationer, ikke mindst Danmark. Danske slagterier ligger i voldsom konkurrence om kinesiske kunder med slagterier fra andre europæiske lande, bl.a. Tyskland og Spanien, samt slagterier i USA, Canada, Brasilien og Australien.

For det andet var mange kinesiske svineproducenter ramt af hård økonomisk tilbagegang over næsten to år i 2014-15. Det har reduceret produktionen på de små bedrifter, da der ikke har været økonomi i at producere grise.

»Kina kan købe en pokkers masse svinekød fra USA,« siger Craig Van Dyke, analytiker i et agrorådgivningsfirma i Chicago til den amerikanske avis Wall Street Journal.

Kina vil i år overhale Japan som verdens største importør af svinekød, skriver amerikanske medier.

Kina største aftager af dansk svinekød

»Danish Crowns salg til Kina boomer i øjeblikket,« siger Søren Tinggaard, der er vice­direktør i eksportafdelingen hos Danmarks største slagterikoncern.

Kina ventes i år at overhale Storbritannien som den største importør af dansk svinekød. Med Brexit og Storbritanniens udtræden af EU, som måske kan ende med et betydeligt fald i dansk kødeksport til briterne, kan Kinas fører­position i de kommende år blive endnu mere forstærket end i år.

Tican har specielt i marts, april, maj og juni i år haft stærk eksport til Kina.

»Mellem 30 og 40 procent af eksporten målt i tonnage er i år gået til Kina,« siger Ove Thejls.

Danish Crown bekræfter også en forrygende vækst i afsætningen.

»Vores salg til Kina er vokset rigtigt meget de seneste to måneder,« siger selskabets underdirektør Søren Tinggaard.

Danmarks eksport til Storbritannien lå sidste år på 3,7 milliarder kr.

»I en overgangsperiode kan det kinesiske marked godt det blive større for os end det engelske marked,« siger direktøren.

I 2005 eksporterede Danmark svine­produkter til Kina for godt 350 mio. kr. Sidste år lå på næsten ti gange så meget, tre milliarder kr.. mod 2,2 milliarder året før.

»Det er dejligt med så stærkt et kinesisk marked. Det har bevirket, at priserne til svineproducenterne i Danmark er kommet op over det, man havde forventet,« siger Ticans topchef Ove Thejls.

Han påpeger dog, at det kinesiske marked ikke er så stabilt som det engelske marked.

»Efterspørgslen kan køre lidt op og ned. Det så vi med Danmarks mejerieksport til Kina for to til tre år siden, da den pludselig gik ned,« siger han.

Der er blevet rigtig god økonomi i at producere svin i Kina. Men ingen ved, hvornår produktionen for alvor begynder at stige. Og foreløbig kan danske slagterier sikkert leve højt på eksport til Kina.

»På langt sigt tror vi fortsat på, at Kina vil importere landbrugsvarer, fordi de ikke har tilstrækkelig med jord til at være selvforsynende med bl.a. svinekød,« siger markedsanalytiker Karsten Flemin fra Landbrug & Fødevarer.