Danske storbanker trak renten op

De danske banker pressede sidste år Cibor-renten op ved at indberette markant højere satser end de udenlandske banker.

Danske Bank, Jyske Bank, Sydbank og Nykredit indberettede konsekvent højere renteniveauer end de udenlandske Cibor-stillere sidste år. Her Peter Straarup, daværende topchef i Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var de danske banker, der pressede den udskældte Cibor-rente op i 2011, mens de udenlandske banker indberettede markant lavere niveauer.

De britiske storbanker Barclays og Royal Bank of Scotland mente således, at interbankrenten burde ligge langt under de niveauer, som de danske banker, Danske Bank, Jyske Bank, Sydbank og <nykredit Bank. Det viser en gennemgang sidste års indberetninger fra de otte banker, der er med til at fastsætte Cibor, som Børsen har lavet.

Allerede i september 2011, bemærkede den svenske storbank SEB forskellene, og vurderede i en hidtil ikke offentliggjort analyse, at de britiske banker satte en mere retvisende Cibor. De fire danske stillere skød langt over målet, konkluderede lederen af SEBs obligationsafdeling, Bo Michael Andersen i analysen

"RBS og Barclays har konsekvent kvoteret Cibor-satser betydeligt under gennemsnittet," skriver han, men konstaterer, at RBS og Barclays formentlig har kvoteret satser tættere på de niveauer, hvor banker af deres størrelse har kunnet skaffe kapital.

Bo Michael Andersen ønsker ikke at uddybe sine synspunkter over for Børsen og understreger, at det er en rapport forbeholdt SEB's professionelle kunder, ikke journalister.

Rene Rømer, obligationsekspert og formueforvalter hos Formuepleje kalder indberetningerne "meget påfaldende".

"Der er noget, der er skævt," siger han.

En tidligere gennemgang af indberetningerne fra 2007, viser, at Danske Bank konsekvent indberettede højere niveauer end de øvrige 12 banker, der dengang var med til at fastsætte Cibor-renten.

Alene for almindelige danskere fastsætter renten på realkreditlån for knap 200 milliarder kroner. Dertil kommer de øvrige lån og investeringer, der er bundet til den udskældte interbankrente.

Cibor er kommet i søgelyset, efter det kom frem, at Barclays bevidst har manipuleret med den britisike pendant, Libor. Udover Barclays, efterforskes Crédit Agricole, HSBC, Deutsche Bank og Société Générale nu for deres forbindelse til svindlen.