Danske kapitalforvaltere er ramt af finanskrisen

De danske kapitalforvaltere er blevet hårdt ramt af finanskrisen, men det er nu stadig en ret god forretning at styre andre folks penge, viser analyse fra Finanstilsynet.

Foto: niels ahlmann olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De 46 danske kapitalforvaltere, eller "fondsmæglerselskaber" som det hedder på myndighedssprog, kan stadig mærke effekten af finanskrisen, viser en analyse fra Finanstilsynet.

Kapitalforvalterne tjente tilsammen 343,7 mio. kr. efter skat i 2009, hvilket er 12 pct. mindre end  de 390 mio. kr. der blev tjent i 2008, der i øvrigt var et rædselsår i forhold til 2007, hvor kapitalforvalterne skovlede 858 mio. kr. ind efter skat.

Nedgangen fra 2008 til 2009 skyldes primært, at de gebyrer som udgør næsten hele indtjeningen for kapitalforvalterne, faldt med godt 7 pct. til 1,3 milliarder kr., mens udgifterne, som primært er lønninger, var uændrede på godt 1 milliard kr.

Nedgangen kan forklares med, at kapitalforvaltere typisk dels får et honorar som er en procentandel af den samlede formue de forvalter, og dels består af et afkastafhængigt honorar. Og de massive kursfald i 2008 og begyndelsen af 2009 betød ganske enkelt, at formuerne skrumpede.

Ikke småbeløbFinanstilsynets tal skal dog tages med et gran salt. For tallene omfatter kun fondsmæglerselskaber, mens banker, der også har ret til at drive kapitalforvaltning, ikke er med. Det betyder, at meget store kapitalforvaltere som f.eks. Danske Capital, Nordea Investment Management og ikke mindst forsikrings- og pensionsselskaberne, ikke er med i tallene.

Der er dog ikke af den grund tale om småbeløb. De 46 fondsmæglerselskaber styrede ved udgangen af 2009 samlet set en formue på 305,6 milliarder kr., hvoraf de 248,6 milliarder kr. blev styret af de 12 fondsmæglerselskaber, som også har tilladelse til at spekulere for egen regning og opbevare kundernes værdipapirer.

I det hele taget er branchen karakteriseret ved markante størrelsesforskelle. De fem største fondsmæglerselskaber stod tilsammen for 67 pct. af indtjeningen, mens de resterende 41 delte resten.