Dansk stjernearkitekt skal bygge kæmpe voldanlæg på Manhattan

Den danske tegnestue BIG er blandt vinderne, som skal sikre det centrale New York mod følgerne af superorkaner som Sandy, der forvoldte massive skader i efteråret 2012.

Den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels fylder torsdag den 2. oktober 40. Bjarke Ingels har siden 2001 designet flere bygninger, museer og parker verden rundt. Se her et udsnit af nogle af hans færdige og igangværende projekter.Her ses Projektet BIG U, der er et slusesystem og promenadedesign i New York, der skal fungere som beskyttelse mod oversvømmelser og som opholdssted for New Yorks beboere. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels og hans tegnestue BIG kommer til at sætte et markant præg på New York.

Storbyen oplevede massive ødelæggelser og adskillige dødsfald i oktober 2012, da den blev ramt af superorkanen Sandy. Derfor har bystyret udskrevet en konkurrence om etableringen af diger og voldanlæg, der kan afværge vandmasserne i fremtiden.

BIG, som er en af seks vindere, får 355 millioner dollar - knap to milliarder kroner - til projektet Big U, der skal etablere et 1,6 kilometer langt voldanlæg på den sydligste del af Manhattan.

Projekterne opbygger dels volde og diger, som skal bremse vandmasserne før de skyller ind over den lavtliggende del af byen, dels forskellige anordninger og anlæg, som kan absorbere vandmasserne.Projektet vil samtidig give den tæt bebyggede del af Manhattan nye grønne arealer - i øvrigt med planter, som er modstandsdygtige over for saltvand.
Målsætningen har ifølge Bjarke Ingels været at skabe et forsvarsværk, som ikke fik udtryk som en mur mod vandmasserne, men snarere som perler på en snor, der kan fungere som rekreative områder.Voldanlægget er blevet sammenlignet med The Highline Park - den tidligere jernbane, der var gik fra nord til syd på det vestlige Manhattan og som i dag er omdannet til en spektakulært og meget velbesøgt område, med bænke, caféer og beplantning på det gamle banelegeme.