PFA gør klar til milliardbyggeri i Nordhavn

Pensionskæmpen har bedt fem tegnestuer om hurtigt bud på kommende storbyggeri på Redmolen, måske med nyt PFA-hovedsæde.

I maj kunne Berlingske Business løfte sløret for, at PFA Ejendomme med byggeretter for 55.000 kvadratmeter havde indgået den hidtil største aftale i Nordhavn Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I maj kunne Berlingske Business løfte sløret for, at PFA Ejendomme med byggeretter for 55.000 kvadratmeter havde indgået den hidtil største aftale i Nordhavn, og nu gør pensionsselskabet klar til første etape med en »visionskonkurrence«.

PFA har inviteret fire af de mest kendte hjemlige tegnestuer, Vilhelm Lauritzen, Henning Larsen, Lundgaard & Tranberg samt Bjarke Ingels BIG. Desuden deltager norske Snøhetta, som nok er mest kendt for det hvide opera- og ballethus et stenkast fra Oslofærgen.

Om to måneder skal de fem arkitekt- firmaer være klar med deres bud på PFAs kommende byggerier. Derefter vil vinderprojektet indgå i arbejdet med en lokalplan for Redmolen og i PFAs overvejelser om, hvorvidt pensionsselskabet selv skal bruge 25.000 kvm til at flytte sit eksisterende hovedsæde få hundrede meter derfra – eller skal leje det ud eksternt.

»Det står stadig åbent, men jeg tror, bestyrelsen træffer en beslutning i løbet af foråret og senest inden for et år. Vores nuværende hovedsæde med 1.200 mand er 30 år gammelt, og det er dyrt at drive med for eksempel el-forbrug til ventilation. Det trænger til en renovering, og hvis vi selv skal beholde det, skal vi flytte i mellemtiden,« siger Michael Bruhn, direktør for PFA Ejendomme, til Berlingske.

Store fordele

Han peger på store fordele ved, at PFA overtager nybyggeriet, som skal stå klart i 2017. Så vil det nemlig være lettere at renovere og istandsætte det hidtidige og til den tid tomme hovedsæde, som samtidig kan udvides med 12.000 kvm. Og fra 2019 kommer det udvidede og delvis nybyggede kontorhus til at ligge klos op ad den kommende metrogren til Nordhavn.

PFAs byggeplaner på Redmolen – den yderste del af Århusgadekvarteret – omfatter yderligere kontorbyggeri for 24.000 kvm samt 6.000 kvm boliger. I stueplan kan der komme butikker og cafeer, hvilket kan give området mere liv uden for normal arbejdstid.

PFAs byggeret på 55.000 kvm er det hidtil største salg i Århusgadekvarteret fra det offentlige udviklingsselskab By & Havn.

Kvarteret er den sydligste del af Nordhavn og skal med tiden have 7.000 arbejdspladser og 3.000 beboere. For hele Nordhavn er målet 40.000 job og lige så mange indbyggere i 2050.