Dansk softwaresucces klar til at blive milliardforretning

Tiger- og Fætter BR-ejeren EQT investerer milliarder i succesrige Sitecore, som nu for alvor skal udvikles i stor skala.

Michael Seifert fortsætter som direktør for Sitecore, selv om han kunne trække sig tilbage med et stort millionbeløb i banken.
Læs mere
Fold sammen

Efter milliardsalget fredag morgen har den danske IT-komet, softwareselskabet Sitecore og de 800 medarbejdere i Europa, Nordamerika og Asien, fået solid rygdækning til at vokse til en stor, dansk milliardforretning.

Den svenske kapitalfond EQT, som bl.a. ejer billigkæden Tiger og Fætter BR-kæden, købte fredag morgen aktiemajoriteten i Sitecore sammen med pensionskasserne Danica og Sampension i en handel, som værdisætter det 15 år gamle, danske selskab til omkring 7,5 milliarder kroner. Sitecore er blevet kaldt den største danske softwaresucces siden Navision, som Microsoft købte af bl.a. brødrene Erik og Preben Damgaard i 2002 for 1,55 milliarder dollar.

Sitecore sælger software til digital markedsføring foruden det indholdsstyringssystem til netsteder, som Sitecore har bygget sin forretning op om.

Medstifter og administrerende direktør Michael Seifert fortsætter ligesom resten af ledelsen og personalet. Han og de øvrige fire stiftere bevarer stadig »en betydelig aktieandel« efter handlen, hvor den amerikanske investeringsfond Technology Crossover Ventures, der købte omkring 40 procent af selskabet i december 2011, har solgt ud.

Strategien er købt

EQT, som tidligere har været medejer af KMD (det tidligere Kommunedata), har fulgt Sitecore igennem en længere periode, forklarer Morten Hummelmose, der er partner og chef for EQT Partners’ danske aktiviteter.

»EQT kikker altid på virksomheder med en markedsledende position på attraktive markeder med underliggende vækst, og her passer Sitecore perfekt. Sitecore har i mange år været markedsleder, og det er sjældent, at man ser sådanne markeder med en så stærk, underliggende vækst, hvor Sitecore så er vokset 30 procent om året. Derfor er vi meget glade for at kunne indgå dette partnerskab med stifterne,« siger han til Berlingske.

I har ikke meldt ud, præcis hvor meget I har købt i Sitecore?

»Det gør man ofte ikke ved sådanne transaktioner, og det er heller ikke så afgørende. Vi har en klar majoritet,« siger Morten Hummelmose.

Han understreger, at netop fordi Sitecore har klaret sig så godt, har EQT købt sig ind i den strategi, som Sitecores ledelse har lagt.

»En af de ting, der gør Sitecore imponerende, er den globale tilstedeværelse. Der er ikke mange danske virksomheder af den størrelse, som har 50 procent af sin omsætning i USA. Og der er ingen tvivl om, at der fortsat vil være global vækst for Sitecore i både Asien, Europa og USA,« siger Morten Hummelmose, som kalder fredagens opkøb for »en rigtigt god aftale«.

På top 15-listen

Verdensmarkedet for indholdsstyring var i 2015 ifølge analysehuset IBM, Microsoft, EMC, Adobe, Oracle og Hewlett-Packard (HP).

Sitecores succes skyldes simpelt hen god timing, mener IDC.

»Sitecore formåede at time sin satsning med, at hele markedet for såkaldt »content management« (indholdsstyring, red.) ændrede sig. Flere og flere ting blev digitale, man satsede mindre på traditionelle databaser og en anden måde at få styr på indholdet end tidligere. Sitecore har haft en stærk position på dette marked og står stadig rigtigt stærkt. Endvidere har de haft – og har stadig – et godt produkt og har derudover været dygtige til at skaffe den fornødne kapital og tjene penge til investorerne,« siger Anders Elbak, analysechef hos analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt.

Det er nemlig en af de største hæmskoer for at nå videre.

»En del gode og veludførte ideer opnår aldrig samme succes, fordi de, der etablerer virksomheden, ikke formår at drive forretningen rigtigt, skaffe kapital og levere afkast. Sitecore har altid bygget på sunde, forretningsmæssige – nærmest jyske – principper som en veldrevet virksomhed, der har set et hul i markedet, som den har holdt fast i uden at brede sig ud over alle mulige andre typer af løsninger men holde sit fokus,« siger Anders Elbak.

Salget af Sitecore skal først godkendes af konkurrencemyndighederne, men EQT forventer, at det vil ske i løbet af 2. kvartal 2016.