Danmark er europamester i innovation

Ingen lande i EU kan måle sig med de danske virksomheders evne til at opfinde nye produkter, viser en ny undersøgelse.

Danmark placeres på førstepladsen med flest virksomheder, der siden begyndelsen af 2010 har indført nye eller væsentligt forbedrede arbejdsprocesser. Det har over halvdelen – 52 procent af de danske virksomheder. Mod kun lidt over en tredjedel – 36 procent af virksomhederne i EU som helhed.Her fra Vestas' fabrik i Varde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Danmark er intet mindre end Europas mest innovative land. I hvert fald når man måler på virksomhedernes evne til at finde på nye produkter, arbejdsprocesser og måder at markedsføre sig selv på.

Det fremgår ifølge Ugebrevet A4 af en ny undersøgelse, som Gallup Europe har foretaget af innovationen i de 27 medlemslande for den EU-finansierede forskningsinstitution Eurofound.

Undersøgelsen er baseret på svar fra næsten 30.000 europæiske erhvervsledere og repræsentanter for lønmodtagere i den private sektor.

Tallene placerer Danmark på førstepladsen med flest virksomheder, der siden begyndelsen af 2010 har indført nye eller væsentligt forbedrede arbejdsprocesser. Det har over halvdelen – 52 procent af de danske virksomheder. Mod kun lidt over en tredjedel – 36 procent af virksomhederne i EU som helhed.

Helt i top er Danmark også med udviklingen af nye produkter eller tjenesteydelser. Det kan 55 procent af danske virksomheder bryste sig af at have gjort siden begyndelsen af 2010. Gennemsnittet for EU er noget mere beskedne 41 procent.

I organisationen Dansk Erhverv har direktør Christian T. Ingemann svært ved at skjule sin begejstring.

»Undersøgelsen bekræfter, at Danmark er blandt de førende til at omsætte viden og energier til arbejdsprocesser og produkter, som giver en forretningsmæssig værdi,« siger han til Ugebrevet A4.

Socialdemokraternes erhvervs- og vækstordfører, Benny Engelbrecht (S), er glad og stolt over, at ideerne blomstrer i dansk erhvervsliv. Han peger på de otte vækstteam, som regeringen har nedsat.

»I de otte vækstteam har vi bedt erhvervsliv og fagbevægelse om at spille ind med, hvad de mener, der skal til for at gøre tingene bedre på netop deres område. Det har skabt en detaljeret, men samtidig helhedsorienteret indsats på tværs af ministerområder for at lette erhvervslivets vilkår,« siger erhvervs- og vækstordføreren, der forventer, at tallene vil se endnu bedre ud om nogle år.