Dansk teknologi skal forbedre forbrændingsmotoren

Stifteren af den lille østjyske virksomhed Tegnology har store drømme. Ti friske investormillioner skal nu bane vejen for et færdigt produkt, der kan forvandle blandt andet dieselmotorers overskuds- varme til elektricitet.

Stifteren og medejeren af Tegnology, Flemming Bjørn Hansen, understreger, at hans teknologi ikke kun vil kunne udnyttes i lastbilmotorer, men også i gasfyr, cementfabrikker og alle andre steder, hvor man bruger fossile brændstoffer. Foto: Henrik Kastenskov Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forbrændingsmotoren har et iboende problem, og det er, at en stor del af energien forsvinder op i luften i form af varme. Det har den østjyske iværksætter Flemming Bjørn Hansen sat sig for at gøre noget ved, og nu har han fået pengene til det.

Investeringsfonden Insero melder sig nemlig sammen med innovation Midtvest nu klar til at hælde knap ti millioner kroner i Flemming Bjørn Hansens idé, og dermed er banen ikke bare gjort klar til omfattende produkttest i blandt andet Tyskland – drømmen om at få en højteknologisk produktion op at stå i Vejle-Hedensted-området er også kommet et stort skridt tættere på.

Og perspektiverne er ikke små – langtfra, forklarer stifteren og medejeren af Tegnology, Flemming Bjørn Hansen. Hans teknologi vil via en såkaldt termodynamisk generator trække uudnyttet energi ud af forbrændingsmotorer i form af elektricitet, der eksempelvis i en hybridbil kan bruges til at køre estimeret ti procent længere på literen.

»Perspektiverne er store. Det drejer sig ikke bare om lastbilmotorer. Vi taler også om gasfyr, cementfabrikker – alle steder, hvor man bruger fossile brændstoffer,« siger Flemming Bjørn Hansen.

Samarbejde med tre forskerhold

Historien om Tegnology, der på papiret stadig er en lille tremandsvirksomhed, begyndte i 2009, da Flemming Bjørn Hansen kontaktede Aarhus Universitet for at få forskerassistance til en idé, han havde.

I forbindelse med driften af sin virksomhed Dansk Varmekabel, der blandt andet producerer gulvvarmesystemer, vendte Flemming Bjørn Hansen sin egen teknik om i hovedet: Hvad nu hvis, hvis man skulle køle i stedet for at opvarme? Og hvad hvis nu man ville trække energi ud af systemet i stedet for at tilføje det?

Ideerne blev springbræt til et samarbejde med et forskerhold på universitetet, der satte sig for at se, om der var muligheder inden for feltet. Den indledende forskning var så lovende, at der få år efter, ved årsskiftet 2011-2012, kom en ekstern investor til. Det var den lokalt funderede investeringsfond Insero, der i samarbejde med Innovation Midtvest valgte at hælde seks millioner kroner i den videre udvikling. Resultaterne af den forskning har været så gode, at samme investorer i denne uge offentliggjorde, at de er klar med endnu flere millioner.

Dermed er banen ryddet for, at Tegnology nu kan fortsætte arbejdet mod at få skabt et færdigt produkt, og det sker blandt andet ved at iværksætte et omfattende testprogram, der kommer til at foregå i Tyskland. Derudover har Energistyrelsens udviklingspulje EUDP lagt 2,3 millioner kroner i kurven, der skal bruges i forbindelse med udviklingen af en termodynamisk generator i samarbejde med blandt andet lastbilproducenten Volvo.

Det hele opleves som en lettelse for stifteren og idémageren Flemming Bjørn Hansen.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er enormt glad for investeringen fra Insero. Det er altid et kæmpearbejde at skaffe investorer – specielt når der er tale om et udviklingsprojekt. Så jeg er rigtig glad – også fordi det er de tidligere investorer, der viser, at de virkelig tror på projektet,« siger han.

Virksomheden bliver i Østjylland

Lige nu er Tegnology forankret i det østjyske område ved Vejle og Hedensted, og det er der ikke udsigt til, at der bliver ændret på. På trods af at man kan argumentere for, at det måske ville være nærliggende at være tættere på de europæiske industrikoncerner, der lige nu skal teste systemerne, og at produktion i dag ofte bliver lagt i lavtlønslande, har Flemming Bjørn Hansen ingen planer om at rykke rødderne op.

»Det er en fordel for os at ligge i Østjylland, og det blandt andet på grund af samarbejdet med universitetet i Aarhus. Derudover er det jo her, at jeg som iværksætter hører hjemme,« siger han og tilføjer:

»Og så ser jeg da gerne, at en kommende produktion kommer til at ligge i Hedensted. Det er jo ikke et lavteknologisk produkt, og da produktionen vil være automatiseret, er det ikke afgørende, at man lægger sådan noget i en lavtlønsland. Og så vil jeg da også gerne være med til at sørge for, at vi fastholder arbejdspladserne herhjemme.«

Lige nu handler det for stifteren af Tegnology mest om at få modnet teknologien, fokusere på at få et færdigt produkt klar og dermed en forretning op at stå. Derfor har han valgt at hente en ny topchef ind i virksomheden. Flemming Bjørn Hansens eget virke i virksomheden Dansk Varmekabel tager for megen tid til, at han selv kan bestride topjobbet i udviklingsvirksomheden Tegnology.

Den nye direktør er Paul Egginton, og han er ikke bleg for at bruge store ord, når det kommer til potentialet i stifterens idé.

»Vores teknologi har vist sit værd. Den er mere stabil og mere effektiv end de eksisterende termoelektriske teknologier, den er billigere og mere miljøvenlig, og så kan den fungere i meget høje temperaturer – som den eneste på markedet. Det er banebrydende,« lyder det fra Paul Egginton i forbindelse med offentliggørelsen af millioninvesteringen fra de lokalt forankrede aktører, Insero og Innovation Midtvest.