Danmark en guldgrube for amerikansk gigant

På trods af den dyre arbejdskraft er Danmark en guldgrube for teknologi- og industriselskaber, mener amerikansk topchef.

Don Canterna, øverste chef for amerikanske Flow Technology, der er ét af verdens største ingeniør-, teknologi- og industriselskaber. Fotograferet i APV i Søborg, som selskabet netop har købt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Midt i en krisetid og økonomisk afmatning i Danmark lyser nogle få virksomheder op og sender positive signaler om investeringer og vækst. Én af dem er amerikanske SPX Corp., der bl.a. har Arla Foods, Carlsberg, Novozymes, Coca-Cola og Pepsi på kundelisten. For få år siden havde den i Danmark stort set ukendte børsnoterede amerikanske koncern - der er ét af verdens største ingeniør-, teknologi- og industriselskaber - ingen medarbejdere herhjemme. I dag er der 800 medarbejdere i tre mindre danske virksomheder ud af selskabets 16.000 ansatte i 35 lande. SPX, der omsætter for op mod 28 milliarder kr. om året, udvikler bl.a. procesanlæg til fødevareindustrien i hele verden. Flere danske virksomhedsopkøb kan snart være på vej, hvis de rette emner kommer til salg. Det siger Don Canterna, den øverste chef for divisionen Flow Technology i den amerikanske gigant. Han har netop været i Danmark for at besøge koncernens test-og innovationscenter i Søborg. Amerikanerne vil gerne opkøbe flere selskaber, der producerer en håndfuld produkter til afsætning i industrien. Såvel til føde- og drikkevareindustrien som til kraftværksselskaber, den kemiske industri og olie- og gasindustri. »Vi er fortsat på udkig efter danske opkøbsemner for at kunne ekspandere vores danske forretning og dermed øge vores internationale styrke over for konkurrenterne. Det kan være inden for teknologi fra alt fra pumper til varmevekslere for at få større kapacitet. SPX vil generelt vokse, når mulighederne er der,« siger Don Canterna. Det er gået stærkt, siden SPX i 2007 købte APV. I 2010 blev yderligere to virksomheder indlemmet. Det er Anhydro og Gerstenberg Schröder, som nu er blevet integreret i koncernen sammen med APV. Alt i alt har SPX købt op for 3,4 milliarder i nutidskroner i Danmark. Ifølge topchefen er det tre meget stærke firmaer, der er det perfekte match for SPX’ globale ekspansion.

Danmark er en guldmine

Under besøget i Søborg gjorde Don Canterna status over, hvorfor Danmark er et interessant land at investere i som led i selskabets globale ekspansion. Men hvorfor købe op i Danmark? Ja, topchefen i selskabet, der er på Fortune 500s liste over USAs 500 største virksomheder, lægger ikke skjul på, at Danmark er en guldmine for SPX og andre industrielle aktører på grund af den høje kvalitet af viden og ekspertise. Vi har nogle af verdens bedste og dygtigste højtspecialiserede ingeniører, og det er muligt at finde nogle af de bedste ideer og teknologier her. På globalt plan er det i Danmark, de bedste talenter og ideer er. Det har tilført SPX stor værdi, siger en glad amerikansk topchef. »Danmark er fødevareteknologiens Silicon Valley. For at blive en global spiller, er det nødvendigt at kunne designe, udvikle og levere hele systemer og løsninger til vore kunder i industrien over hele verden. Derfor købte vi op i Danmark. Det har vist sig at være den helt rigtige beslutning,« siger Don Canterna. Danmarks konkurrenceevne og produktivitet, ikke mindst i fremstillings- og industrisektorerne, har på det seneste været til debat i lyset af det høje lønniveau herhjemme. Det høje skatteniveau står også for skud. Mens fire ud af ti danske virksomheder overvejer at placere deres virksomhed i udlandet, og Danmark siden 2008 har mistet 175.000 arbejdspladser, opruster den amerikanske gigant i Danmark. »Danmark er ikke et lavtlønsland. Ligesom flere andre vesteuropæiske lande og USA er der ikke lave omkostninger i produktionsindustrien i Danmark. Men her råder vi over en solid base med mange ingeniører med talent og teknisk know-how. Vores danske ansatte, arbejder hårdt og er meget fleksible. Trods de høje omkostninger, opnår vi høj effektivitet. Så med den høje effektivitet og de øvrige fordele er Danmark ikke et dyrt land at operere i,« siger Don Canterna.

Ekspertise til udvikling

For SPX er det en styrke at have fordel af dansk effektivitet og ekspertise til udvikling af produkter til at eksportere til kunder i andre dele af verden. »Når vi vokser globalt, vokser vores danske virksomheder også. Det giver meget god mening at ligge i Danmark, som har en meget højtuddannet arbejdsstyrke, der er på et højt teknisk niveau. Danskere er gode til at kommunikere og præsentere løsninger. I er meget stærke i engelsk. Det giver SPX mulighed for at kommunikere på tværs af mange kulturer. Vi kan tage vores danske ingeniører og sende dem med deres ekspertise verden rundt. Det er meget effektivt og styrker vores eksport. Når SPX vokser, så vokser Danmark også,« siger Don Canterna.

INFOshop: Danske topchefer forventer øgede investeringer