Danfoss-familien overlader væksteventyr til topchefen

Ejerfamilien bag Danfoss har fundet sig til rette med en rolle som aktive bestyrelsesmedlemmer og har givet topchef Niels B. Christiansen råderum til at drive virksomheden (næsten), som var den børsnoteret. Men rigtigt børsnoteret bliver Danfoss ikke, siger Jørgen Mads Clausen.

Danfoss’ topchef, Niels B. Christiansen, er godt tilfreds med, at der står en ejerfamilie bag koncernen, når der er brug for at tage et langt sejt træk. Her er han fotograferet ved siden af et maleri af Danfoss’ grundlægger, Mads Clausen, der var far til den nuværende bestyrelsesformand, Jørgen Mads Clausen. Foto: Christian Liliendahl Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den store gæstekantine i Danfoss’ hovedkvarter nær Nordborg på Als er forbeholdt den øverste ledelse og bestyrelsen samt besøgende, der skal bespises.

Ved et langt bord henne i den ene ende af kantinen nyder overhovedet i ejerfamilien bag Danfoss, Jørgen Mads Clausen, en lille portion brændende kærlighed anrettet, som tidens madmode foreskriver i en lille hvid serveringsskål.

Brændende kærlighed har Jørgen Mads Clausen stadig til den virksomhed, som han var administrerende direktør for indtil 2008, hvor han overlod posten til en anden sønderjyde, Niels B. Christiansen, mens han selv fortsatte som formand for bestyrelsen.

Selv om Jørgen Mads Clausen har overladt det daglige arbejde med at drive virksomheden Danfoss og skabe vækst, er han en hyppig gæst i virksomheden i sin egenskab af bestyrelsesformand.

I dag er arbejdsdelingen mellem selve virksomheden Danfoss, familien Clausen og ejerfonden Bitten og Mads Clausens Fond, der sidder på 46 procent af aktierne og kontrollerer 85 procent af stemmerne i Danfoss, klar.

Den daglige drift af virksomheden varetages af en professionel ledelse med Niels B. Christiansen i spidsen, mens familien holder sig til bestyrelsesarbejdet.

Tredje generation, Mads-Peter Clausen, er indtrådt i bestyrelsen, men bestyrelsen har også fået tre aktive topchefer om bord, nemlig DONGs administrerende direktør, Henrik Poulsen, der er næstformand, Kasper Rørsted fra Henkel og Björn Rosengren, topchef i finske Wärtsilä.

»Familien er i dag aktiv i både fondens og virksomhedens bestyrelse. Senest er tredje generation trådt ind i bestyrelsen, og familien vil på denne måde også fortsat spille en aktiv rolle. Familien har altid været og vil fortsat være en stærk kulturbærer i virksomheden. Fonden vil også fortsat spille en meget aktiv rolle, både i vores nærområde i det sønderjyske og i aktiviteter relateret til bæredygtighed, forskning og uddannelse,« lyder det fra Jørgen Mads Clausen.

Intet tyder på, at familien Clausen kommer til at overtage driften af Danfoss igen inden for en overskuelig årrække. Familiens roller bliver fremover i bestyrelsen, og selv her giver efternavnet Clausen ikke automatisk adgang.

»Vi har allerede set det første medlem af tredje generation træde ind i virksomhedens bestyrelse. Hvis flere ønsker at komme med, lægger vi stor vægt på, at man dels har den nødvendige interesse og dels tilegner sig de kompetencer, der kræves for at lave bestyrelsesarbejde på dette høje plan,« siger Jørgen Mads Clausen.

Den klare arbejdsdeling har været en fordel for den omstilling, Danfoss har været igennem siden 2010, og som betyder, at selskabet i dag er trimmet så meget, at Danfoss’ topchef, Niels B. Christiansen, tør love, at virksomheden fremover vil vokse mere end markedet, samtidig med at den fastholder årlige produktivitetsforberinger i størrelsesordenen ti procent.

»Danfoss er et eksempel på en meget vellykket transformation fra at være familie-drevet til at være familieejet. Den klare arbejdsdeling er bestemt ikke noget nyt, men noget, vi har praktiseret ganske længe. Jeg ser ingen ulemper ved denne opdeling. Tværtimod er det en stor fordel, at virksomhed og fond hver især kan fokusere på det, de skal. Virksomheden på at sikre optimal drift og fonden på at støtte mere langsigtede projekter,« forklarer Jørgen Mads Clausen.

I den daglige drift er betydningen af at være familieejet da også begrænset, hvis man spørger Niels B. Christiansen.

»For ti år siden ville jeg nok have sagt, at de forskellige ejerskaber havde større betydning. Men i dag er det ikke væsentligt forskelligt at drive familieejede virksomheder, børsnoterede selskaber og kapitalfonde,« siger Niels B. Christiansen, der også er formand for kapitalfonden Axcel, der i øjeblikket er i vælten blandt andet med den kriseramte modekoncern Noa Noa, og medlem af bestyrelsen i børsnoterede A.P. Møller - Mærsk.

»Jeg ved, hvordan de gør i kapitalfonden, og det kan vi også finde ud af her hos Danfoss, når vi for eksempel opkøber og integrerer en ny virksomhed. Og vi kommunikerer vores regnskabstal hvert kvartal lige så fyldestgørende, som var vi børsnoteret,« siger Niels B. Christiansen, der fremhæver, at Danfoss for et par år siden vandt årsregnskabsprisen for de helt store virksomheder, selv om Danfoss ikke er børsnoteret.

Til gengæld holder Danfoss sig ude af de mere filantropiske og langsigtede projekter.

Et eksempel er oplevelsesparken, der tidligere hed Danfoss Universe på Als. Den blev etableret i 2005 på initiativ af Jørgen Mads Clausen for at fremme interessen for naturvidenskab og iværksætteri hos børn. Den ejers i dag af en selvstændig fond, Universe Fonden, og hedder slet og ret Universe.

»I dag siger vi, at i det omfang, vi gerne vil tage beslutninger, som for eksempel har med lokalområdet eller familiens projekter at gøre, så gør vi det i fonden. Det er en fordel for alle, at virksomheden kører så godt og succesfuldt som muligt. De penge, virksomheden tjener, tilhører selvfølgelig fonden og familien, og fonden kan bedre tage meget langsigtede eller donationsprægede beslutninger,« siger Niels B. Christiansen.

Det er dog ikke sådan, at topchefen slet ikke mener, at familieejerskabet har betydning for hans muligheder for at drive Danfoss.

»Når der er brug for at tage det lange seje træk, er det rart at have en ejerfamilie bag, der forstår, hvad vi er i gang med. Hvis jeg for eksempel havde brug for at fremrykke nogle investeringer i ét kvartal, ville jeg stille mig op og forklare hvorfor, og så vil jeg tro, at familien ville have forståelse for det. Men jeg ville ikke lave flere svage år i træk af hensyn til noget, som skulle ske om ti år,« siger Niels B. Christiansen.

Han mener også, at Danfoss med sin ejerstruktur i nogle tilfælde kan have en bedre proces med hensyn til for eksempel store investeringer som opkøbet af den finske producent af frekvensomformere Vacon, der blev gennemført 1. december i år.

»Det er nok en af de største forskelle. Der mangler ikke nogen ejere til at tage ejerskab til en stor beslutning. Det er indlysende hvem, der i sidste ende skal leve med den. Vi kan bevæge os hurtigere, og der er en klar linje, som ikke er afhængig af, at man først skal ud på roadshow og fortælle, hvorfor man synes, at et nyt initiativ er en god idé,« siger Niels B. Christiansen.

Selv om det jævnligt er blevet nævnt som en mulighed, behøver Niels B. Christiansen da heller ikke at frygte, at han en dag skal ud på roadshow.

Familien Clausen går nemlig ikke med tanker om at lade Danfoss helt eller delvist børsnotere.

»Danfoss er en meget veldrevet og robust virksomhed, som den er. Jeg ser derfor ikke i kortene, at en børsnotering skulle være relevant,« siger Jørgen Mads Clausen.