Claus Hjort erkender medansvar i DONG-sag

Som daværende finansminister tager Claus Hjort Frederiksen nu Rigsrevisionens kritik af statens passive ejerskab af DONG Energy, mens selskabet foretog fejlslagne milliardinvesteringer, til efterretning.

Foto: Keld Navntoft. Rigsrevisionen efterlyser en mere aktiv indsats fra staten som ejer af Dong Energy i en del af Claus Hjort Frederiksens tid som finansminister.
Læs mere
Fold sammen

Rigsrevisionen kommer onsdag med hård kritik af, at staten i en periode ikke har påtaget sig en aktiv ejerrolle i forbindelse med energiselskabet DONG Energy, og den kritik tager daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) til sig.

- Det er rigtigt, at der er en bemærkning om, at man kunne have ønsket sig en mere aktiv rolle, hvor vi skulle fastlægge, hvor skal virksomheden hen, efter man har aflyst børsnoteringen. Det må jeg jo bare tage til efterretning, siger han til TV 2 News.

I Rigsrevisionens beretning kritiseres en række af DONG Energys investeringer, og Finansministeriets rolle får også en hård medfart, i og med at staten ejer næsten 80 procent af selskabet.

»I perioden fra 2008 til udgangen af 2010 indtog Finansministeriet således en mere afventende position. DONG Energy iværksatte i denne periode et omfattende investeringsprogram med vidtrækkende betydning for selskabets økonomi. Strategien og investeringsprogrammet har medført øgede risici for staten,« lyder det i beretningen.

DONG Energy foretog i perioden en række risikofyldte milliardinvesteringer, der viste sig at mislykkes, og det seneste halve år har selskabets regnskaber vist nedskrivninger og tab i milliardklassen.

Claus Hjort Frederiksen erkender et medansvar, da han var finansminister i årene 2009-2011. Posten overtog han efter Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen (V), der var finansminister fra 2007 til 2009, da denne blev statsminister.

- Det er klart, at som den øverst ansvarlige finansminister så har jeg jo selvfølgelig et medansvar for det. Men jeg vil stadig sige, at grundlæggende anerkender rapporten, at vi har gjort, som vi skulle, siger Claus Hjort Frederiksen.

Det understreges dog i rapporten, at før og efter perioden 2008-2010 har Finansministeriet udøvet en mere aktiv rolle.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen, der ifølge Venstres pressetjeneste ikke ønsker at udtale sig i sagen.