Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
DONGs værste investering er den voldsomme satsning på udenlandske gasmarkeder, hvor man blandet andet ville tage kampen op mod tyske giganter og desuden byggede gaskraftværker i flere lande.
Alene i de to seneste regnskaber har DONG taget nedskrivninger for to milliarder kroner på sine gasfyrede kraftværker, fordi de lave kul- og CO2-priser har gjort de gasfyrede kraftværker mindre profitable end kulfyrede, samt hensat 2,9 milliarder kroner på tabsgivende gaslagerkontrakter.
2. Det droppede kulkraftværk i tyske Greifswald - ca. 1,1 mia. kr.
Planerne om at opføre et kulkraftværk i tyske Greifswald måtte droppes sent i projektfasen med et tab på omkring en milliard kroner, hvilket Berlingske Business afdækkede i 2010. DONG har bekræftet et tab i den størrelsesorden på Greifswald, men aldrig sat præcise tal på i sine regnskaber.
3. Fibernettet - ca. 1,5 mia. kr.
Fibernettet blev også et meget dyrt eventyr for DONG Energy. Først måtte DONG i 2008 og 2009 nedskrive fibernettet med 829 mio. kr., og salget af fibernettet til TDC medførte et yderligere tab på 85 mio. kr., så regningen kom op på 914 mio. kr., ifølge regnskaberne.
Som Berlingske Business kunne fortælle i august 2011 - ud fra oplysninger fra kilder med indgående kendskab til sagen - så solgte DONG dog sit bredbåndsnet for 1,5 milliarder kroner mindre til TDC, end DONG selv havde investeret. Altså et tab på 600 millioner kroner mere, end hvad man kan læse af regnskaberne.4. Inbicon - ca. 0,5 mia. kr.
DONGs storstilede satsning på bioethanol med Inbicon-anlægget i Kalundborg, der som det første anlæg af sin art i verden kunne lave bioethanol af halm, er som fortalt i Berlingske Business også ved at udvikle sig et endog meget dyrt eventyr.
DONG har skudt omkring en halv milliard kroner i projektet, men anlægget afskrives nu i lyntempo, fordi det ikke skal producere kommercielt. I marts 2012 var Inbicon gennem en større fyringsrunde, efter at det blev besluttet, at værket fremover ikke skal være i daglig drift.
5. Better Place - ca. 0,2 mia. kr.
Det går også meget trægt for elbilprojektet Better Place, som DONG har investeret ca. 200 mio. kr. i og ejer 17 pct. af. Better Place er milevidt efter de oprindelige planer, og der kommer, som Berlingske Business skrev før jul, ikke flere penge fra DONG til projektet. DONGs nye topchef Henrik Poulsen bekræftede i Børsen i sidste uge, at kassen er smækket i over for Better Place.