Canadas svar på Warren Buffett vil redde Blackberry

Nu tidligere bestyrelsesmedlem arbejder på at skaffe penge til at købe den canadiske mobilproducent, der netop har sat »Til salg«-skiltet op.

Prem Watsa er tilsyneladende manden med nøglen til Blackberrys fremtid. Han er største aktionær i selskabet. Foto: Aaron Harris, Reuters/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Nøglen til fremtiden for den pressede, canadiske mobilproducent Blackberry ligger tilsyneladende hos Canadas svar på Warren Buffett.

Prem Watsa er stifter af og topchef for Fairfax Financial Holdings, som med 10 procent af aktierne er største aktionær i Blackberry, der nu er på udkik efter nye ejere. Prem Watsa trådte ud af Blackberrys bestyrelse for at undgå interessekonflikter, da en særlig komité med blandt andre Vestas' bestyrelsesformand og tidligere topchef i Sony Ericsson, Bert Nordberg, og med Blackberrys egen topchef, tyskeren Thorsten Heins, blev udpeget for at afsøge alle muligheder for Blackberrys fremtid - frem for alt et salg.

Overhalet indenom

Blackberry var tidligere erhvervslivets foretrukne mobilmærke men er blevet overhalet indenom af smartphonebølgen og sidder nu på sølle 2,9 procent af verdensmarkedet, hvor Android-telefonerne er altdominerende med en markedsandel i 2. kvartal 2013 på 79,3 procent, mens Apple som en beskeden nummer to har en - vigende - andel på 13,2 procent.

Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg har Blackberry siden 2012 søgt efter mulige købere. Bankfolk fra J.P. Morgan Chase & Co. og RBC Capital Markets har i al ubemærkethed kontaktet mulige investorer men hidtil uden held.

Canadiske medier skriver, at Prem Watsa, som opererer fra Toronto, gennem Fairfax er i færd med at stykke et tilbud sammen, som skal sikre, at Blackberry, der hører hjemme i Waterloo i delstaten Ontario, kan afnoteres fra børsen og dermed arbejde uden lige så stort søgelys på alt, hvad der foregår. Canadiske pensionsfonde og banker er flere gange nævnt som mulige medinvestorer.

Dårligere salg end ventet

Salgs- og søgeprocessen i Blackberry ledes af Tim Dattels, som siden 2012 sidder i bestyrelsen og er seniorpartner i kapitalfonden TPG Capital, der er god for 57 milliarder dollars.

Blackberry lancerede i januar 2013 sit Blackberry 10-styresystem og en række nye smartphonetelefoner med Z10 som topmodellen. De har høstet stor ros men har ikke solgt så godt som ventet. Analytikerne havde forventet et salg på en million styk flere i 2. kvartal, end Blackberry faktisk leverede.

Blackberrys markedsværdi er styrtdykket fra over 80 milliarder dollars, da den lå højest i 2008, til nu omkring 5,7 milliarder dollars.

Fremtid: Stop mobilproduktion

Uanset udfaldet ventes Blackberry fremover at se ganske anderledes ud end i dag.

»Den bedste langsigtede løsning for Blackberry er at indstille hardwareproduktionen af forbrugerprodukter og at tilpasse alle sine programmer til at kunne fungere på iOS og Android (Apples og Googles mobilstyresystemer, red.) og dermed blive en næsten ren tjeneste- og programudbyder,« siger analytiker Stuart Jeffrey fra Nomura til den britiske finansavis Financial Times.