Blackberry klar til at sælge sig selv

Særlig komité med blandt andre Vestas' bestyrelsesformand skal afsøge fremtidsmulighederne for den hårdt pressede, canadiske mobilproducent, der engang var erhvervslivets kæledægge.

Blackberrys topchef, Thorsten Heins, præsenterede i januar de nye Blackberry 10-telefoner. Nu skal han være med til at undersøge et salg af sin virksomhed. Arkivfoto: Timothy A. Clary, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Den canadiske mobilproducent Blackberry taler nu ganske åbent om et salg - af virksomheden.

Blackberry - der indtil januar 2013 hed Research In Motion (RIM) men tog navn efter sit telefonmærke - var tidligere erhvervslivets foretrukne telefonmærke, fordi de som de første havde fuldt tastatur, og fordi kommunikationen kørte gennem Blackberrys eget, krypterede net. Siden har sydkoreanske Samsung og amerikanske Apple overtaget markedet for smartphonetelefoner totalt, og Blackberry har kæmpet med at gøre sig gældende. I 2. kvartal af 2013 havde Blackberry ifølge analysehuset IDC en global markedsandel på smartphonemarkedet på 3,7 procent - den laveste nogen sinde - og kæmpede med Windows Phone om at være verdens nummer tre. Googles mobilstyresystem, Android, ligger på 79 procent af alle leverede smartphonetelefoner i verden.

Vestas-formand med i salgskomité

Blackberry-koncernen har nu sat en komité med blandt andre den tyske topchef Thorstn Heins, med Vestas-formand og tidligere topchef i Sony Ericsson, Bert Nordberg, og med Timothy Dattels fra kapitalfonden TPG Capital som formand til at undersøge alle muligheder for fremtiden, og heri indgår et salg af det, der hidtil har været betragtet som en canadisk kronjuvel. Selskabets første aktionær, Prem Watsa, forlader samtidig bestyrelsen for at undgå mulige interessekonflikter. Han repræsenterer Fairfax Financial Holdings, som ifølge dagbladet Globe and Mail forhandler om at privatisere Blackberry under egne vinger. Fairfax ejer selv omkring 10 procent af selskabet.

Også canadiske pensionsfonde nævnes som mulige købere af selskabet, selv om tre af de store pensionsfonde ikke vil udtale sig, og tidligere har både softwaregiganten Microsoft og internetgiganten Amazon været nævnt som mulige partnere, ligesom den kinesiske teknologigigant Lenovo officielt har sagt, at man i Beijing vil overveje at lægge et bud på Blackberry. Lenovo producerer selv mobiltelefoner og overhalede i 2. kvartal amerikanske Hewlett-Packard (HP) som verdens største PC-producent.

Topmodel sælger dårligere end ventet

Blackberry lancerede 30. januar sine nye Blackberry 10-telefoner med topmodellen Blackberry Z10 og med et opdateret mobilstyresystem, men trods megen ros har de ikke solgt så godt som forventet, og dermed sidder Blackberry, der har hovedkontor i Waterloo i delstaten Ontario, stadig fast i dyndet og kæmper for siin overlevelse. Det sker på et tidspunkt, hvor smartphonemarkedet begynder at vise tegn på mætning i mange lande; folk har simpelt hen købt den smartphone, der skulle afløse den gamle, »almindelige« mobiltelefon. Både Samsung og Apple, der er verdens største og næststørste smartphoneproducent, mærker, hvordan indtjeningen på området skrider, mens markedet for de lidt billigere smartphonetelefoner presses af stadig hårdere konkurrence fra især de kinesiske mobilproducenter Huawei og ZTE, der begge vinder terræn med deres Android-telefoner til ofte halv pris af topmodellerne.

Blackberry-aktien steg med over 10 procent i både New York og Toronto, da nyheden om et muligt salg kom ud, men den ligger - med sine 11,13 canadiske dollars - stadig milevidt fra højdepunktet i juni 2008, hvor den kostede 150 canadiske dollars, og hvor Blackberry-koncernen var over 80 milliarder dollars værd. I dag lyder prisen på 5,4 milliiarder. Alene i år er kursen faldet med 22 procent.

Stor sparerunde reddede ikke regnskabet

Thorsten Heins overtog roret i januar 2012, hvor de tidligere topchefer blev fyret. Han har siden målrettet forsøgt at rette virksomheden op, samtidig med at han har presset udviklingen af den nye Blackberry 10-serie frem. Senest har Blackberry forsøgt at forbedre sin stilling gennem et stort comeback ved at indtage skærmene på Apple- og Android-telefoner. Blackberrys anerkendte straksbeskedsystem, Blackberry Messenger (BBM), vil nemlig for første gang kunne fungere på iPhone- og Android-telefoner og dermed uden for Blackberrys eget udstyr. I første omgang vil man kun kunne skrive sammen, men snart kan man også tale sammen. BBM har flere end 60 millioner brugere. Blackberry tjener umiddelbart ikke på at levere BBM til andre styresystemer men håber at knytte flere brugere til sig og dermed sælge dem en ny telefon senere.

Blackberry fyrede sidste år 5.000 ansatte for at spare omkring en milliard dollars, men det betød ikke som ventet et overskud på regnskabet i seneste kvartal, hvor Blackberry endte med et minus på 84 millioner dollars.

Patenter er guld værd

Den canadiske regering vil blive indblandet i et muligt salg af Blackberry-koncernen. Ved lov skal regeringen nemlig sige god for køberen, hvis der er tale om en udenlandsk overtagelse af rent canadiske selskaber. Industriminister James Moore har gennem sin talsmand ønsket Blackberry alt godt i afsøgningen af muligheder.

»Der er ingen tvivl om, at den føderale regering vil foretrække en made-in-Canada-løsning,« siger advokat Subrata Bhattacharjee fra advokatfirmaet Heenan Blaikie i Toronto til nyhedsbureauet Reuters.

Blackberry ejer en betydelig mængde patenter, som er i høj kurs ved virksomhedshandeler. Det var således også den amerikanske mobilproducent Motorolas store patentmængde, som for to år siden fik internetgiganten Google til at købe selskabet for 12,5 milliarder dollars, der netop har lanceret sin første flagskibstelefon siden overtagelsen, Moto X.