Butiksindehavere vender ryggen til lejemål

Ifølge en af landets største portaler for udlejning af erhvervsejendomme, er antallet af butiksindehavere, der ønsker at komme ud af deres butikslejemål steget markant det seneste år.

Fra maj til december er antallet af butiksindehavere, der opretter sig på Virksomhedslokaler.dk for at finde en ny lejer, steget intet mindre end 19 gange.

- I april måned var der 13 butiksindehavere, der oprettede sig på Virksomhedslokaler.dk for at finde en ny lejer til deres butik. I december måned var antallet 244. Tendensen er ekstrem og understreger, hvordan finanskrisen og recessionen har ændret forbrugernes adfærd og butikkernes indtjeningsmuligheder, siger Thomas Barfod, som er administrerende direktør for Virksomhedslokaler.dk , der formidler kontakt mellem lejere og udlejere.

Ifølge Thomas Barfod mister mange butiksindehavere lige nu desuden ofte store beløb på den såkaldte afståelsesret, som er retten til, inden for bestemte rammer, selv at bestemme, hvem der skal overtage butikslejemålet.

- Værdien af afståelsesretten er afhængig af udbud og efterspørgsel på butikslokaler. Mange butiksindehavere har betalt store summer til den foregående butiksindehaver for at få lov til at overtage lejemålet, fordi overtagelsen fandt sted på toppen af en højkonjunktur, hvor det var meget svært at få fat i butikslokaler. I den nuværende situation kan butiksindehaveren ofte kun få en brøkdel af den sum han selv har betalt, fra en ny lejer, siger Thomas Barfod.