Bred opbakning til kulegravning af TDC

Politikerne bakker op om erhvervs- og vækstministerens undersøgelse af, om TDC stadig har monopol på fastnettet og dermed internetforbindelser leveret gennem kabler til skade for konkurrencen.

Politikerne vil have undersøgt, hvilken indflydelse det har på telemarkedet, at TDC – til stor frustration for de øvrige selskaber i branchen – ejer fastnettet.?Foto: Torkil Adsersen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er bred opbakning i Folketinget til erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsens (SF) kulegravning af, om TDC reelt forhindrer konkurrence på fastnettelefoni og internetforbindelser leveret gennem det landsdækkende fastnet.

Et hurtigtarbejdende udvalg med repræsentanter fra Erhvervs- og Vækstministeriet, Erhvervsstyrelsen og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skal senere på året melde tilbage, om der er behov for yderligere politiske indgreb for at sikre bedre konkurrence. Og dette initiativ, som kommer efter en fælles klage fra Telenor, Telia, Global Connect og det nystiftede Concepy, bakkes bredt op i Folketinget.

»Det er problematisk, hvis der ikke er ordentlig konkurrence, når telefoni og internet i Danmark udbydes på markedsbaserede vilkår. Det giver derfor god mening at få undersøgt – og det er på høje tid. Vi må så agere ud fra resultaterne,« siger Socialdemokraternes IT-ordfører, Trine Bramsen.

Så hurtigt som muligt

Også de Konservative bakker undersøgelsen op.

»Der skal sættes en undersøgelse i gang. Det danske marked er præget af fordomme, og mange aktører har en mening om det reelle monopol, som TDC har, mens TDC selv siger, at der er fri prisdannelse, fordi myndighederne regulerer området. Vi må have myterne væk og skabe et sundt marked. Jo mere konkurrence, jo bedre, for det presser også priserne ned. Så sådan en undersøgelse skal i gang så hurtigt som muligt, og vi skal ikke drage konklusioner på forhånd,« siger IT-ordfører Brian Mikkelsen.

TDC indtager en helt unik position i Europa. Ingen andre steder sidder det tidligere statsmonopol stadig på alle markeder – fastnet, mobiltelefoni, TV og internetforbindelser – som i Danmark.

Dansk Folkeparti støtter også kulegravningen:

»Det er alle tiders med sådan en undersøgelse. Det skal tages seriøst, når stort set hele telebranchen – med undtagelse af TDC, som ejer fastnettet – beder om hjælp. Det er oplagt at få set på området, så der kan skabes bedre konkurrence, som kommer forbrugerne til gode i form af bedre dækning og lavere priser. Når vi har én stor markedsaktør, er det fint med et serviceeftersyn – også fordi man lige nu har lovforslag undervejs, hvor man på 20 områder kræver, at danskerne skal kommunikere digitalt med det offentlige. Når der så er områder i landet, hvor man har problemer med at få ordentlige forbindelser, må vi tage et medansvar for, at man faktisk kan bruge den digitale kommunikation,« siger Dansk Folkepartis IT- og teleordfører, Dennis Flydtkjær.

Mere fart på

Han vil »gerne med ind og tage ansvar«, men Dansk Folkeparti er ikke med i den såkaldte teleforligskreds, som står bag den aftale fra 1999, som fastlægger styringen af det danske telemarked, og som stadig gælder.

Han håber imidlertid, at Annette Vilhelmsen vil invitere, når resultatet af undersøgelsen foreligger. Desuden så han gerne regeringens målsætning om, at alle danskere i 2020 skal kunne købe en internetforbindelse med mindst 30 megabit i sekundet ud af huset, hævet til mindst 50 megabit.

»Alt andet er uambitiøst. Skal vi være førende IT-nation og gå forrest med velfærdsydelser via ny teknologi og trække store virksomheder til Danmark, skal vi kunne levere den bedste infrastruktur,« siger Dennis Flydtkjær.