BR-familien sælger fra til kapitalfonden EQT

Efter en lang salgsproces står det nu klart: Familien Gjørup sælger 75 pct. af Fætter BR-kæden til den svenske kapitalfond EQT.

Foto: Sophia Juliane Lydolph.
Læs mere
Fold sammen

Legetøjsfamilien Gjørup afgiver kontrollen med livsværket og sælger 75 pct. af Top-Toy og BR-kæden til den svenske kapitalfond EQT.

Handlen værdisætter hele Top-Toy til 2,325 mia. kr. på gældfri basis. Det betyder, at EQT betaler ca. 1,7 mia. kr. for sin andel af selskabet, som kapitalfonden også sætter sig på magten i.

Ifølge Top-Toy og EQT fortsætter Gjørup-familien med at spille en aktiv rolle under det nye ejerskab. Det har været en af knasterne i de langstakte forhandlinger med EQT. Familien Gjørup har haft svært ved at slippe tøjlerne, som tidligere omtalt i Berlingske Business. Det står dog ikke klart, hvilken rolle familien præcis får i den nye struktur og om ekselpelvis den nuværende adm. direktør Peter Gjørup fortsætter som på den post eller om EQT sætter deres egen mand ind.

»Vi er rigtig glade for at indgå et strategisk partnerskab med EQT og er sikre på, at de med deres store erfaring inden for detailhandel og langsigtede mål om bæredygtig værdiskabelse er det perfekte match for Top-Toy. EQTs værdier og forretningsetik stemmer rigtig godt overens med vores, og vi er overbevidste om, at EQTs kompetencer og adgang til kapital vil understøtte Top-Toys fremtidige vækst og succes,« siger Peter Gjørup, adm. direktør for Top-Toy.

EQT, som også ejer Tiger-kæden, har gennem flere uger ligget alene i front i kampen om at ovetage Nordens største legetøjsforhandler, som ud over BR også tæller Toys'R'Us på det nordiske marked. I opløbet faldt en række andre kapitalfonde fra, blandt andre Axcel og Nordic Capital.

»EQT har fulgt Top-Toy i en række år, og vi er imponerede over kvaliteten i organisationen, der har sikret virksomheden en meget stærk markedsposition i Norden. Vi tror på, at virksomheden er godt rustet til yderligere vækst, og vi ser store muligheder i de eksisterende markeder både online og ude i butikkerne. Vi glæder os til at starte det daglige arbejde med ledelsen og familien Gjørup, så vi kan indfri det fulde potentiale for TOP-TOY,« udtaler Morten Hummelmose, partner hos EQT Partners og chef for EQT i Danmark.

EQT bakker op om den strategi, som familien Gjørup følger for Top-Toy og som blev omtalt for første gang i Berlingske for få uger siden.

Ifølge strategiplanen skal Top-Toys omsætninge øges med 50 pct. til 5 mia. kr. frem mod 2020, og der skal åbnes en række nye BR- og Toys'R'Us-varehuse i Norge og Sverige.

Salgsarbejdet har pågået siden december sidste år, hvor Berlingske afslørede salgsplanerne for legetøjsklenodiet. Familien Gjørup hyrede her investeringsbanken FIH Partner og advokatfirmaet Plesner til at hjælpe sig med at føre den tunge beslutning at sælge livsværket ud i livet.

Familien Gjørup tog beslutningen i erkendelse af at den har brug for en kapitalstærk partner til at hjælpe sig med at vokse legetøjsvirksomheden og også en at dele risikoen med.

Handlen ventes endeligt gennemført i januar 2016.

TV: Fætter BR-familien står over for en ny virkelighed