BP står over for markante nedskæringer

Det britiske olieselskabs 100.000 medarbejdere kan se frem til hårde tider. Besparelserne, der forventes at koste tusindvis af job, bliver gennemført over de næste to år. Analytikerne er dog fortrøstningsfulde med hensyn til selskabets fremtid.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BPs topchef Tony Hayward har netop meddelt, at tusindvis af job er på spil i den største reorganisering af virksomheden siden 1990erne.

Hayward, der i maj overtog topposten efter Lord Browne, stak ikke noget under stolen, da han fortalte medarbejderne i den britiske oliegigant, at resultaterne ikke var gode nok, og at BP for tredje år i træk halter bagefter konkurrenterne. Han tilføjede, at problemerne med raffinering og produktion langt fra var hele forklaringen på de dårlige økonomiske resultater, hvorimod de interne driftsomkostninger var »uacceptabelt høje,« og nævnte blandt andet et overflødigt lag af mellemledere som en del af årsagen.

Initiativet sætter Lord Brownes seneste år i relief. Ikke helt frivilligt forlod han posten som BPs administrerende direktør i utide, angiveligt efter en avis truede med at afsløre, at han var homoseksuel. Han trak avisen i retten for at få et fogedforbud, men gik i den forbindelse mened.

Det var et spørgsmål om nogle måneder fra eller til, før han alligevel skulle være trådt tilbage, og med de nye udmeldinger ligner det private anliggende mere en anledning til at komme af med ham hurtigst muligt.

Meddelelsen kommer to uger før, BP offentliggør regnskabet for tredje kvartal, men i følge det britiske dagblad The Independent maner analytikere fra Citigroup til forsigtighed. Godt nok antages det, at selskabets overskud daler med to mia. pund (ca. 20 mia. kroner) - en femtedel under resultatet ved samme tid sidste år. Men på længere sigt mener analytikerne, at fremtiden ser langt lysere ud, end de nuværende resultater angiver. Allerede i fjerde kvartal forudses det, at både produktion og raffineringskapaciteten bliver væsentligt forbedret.