Boom i salget af altaner

Livsstil. Folk i de store byer investerer i altaner som aldrig før. Det nye altanboom i storbyerne medfører ventetider på mellem seks og ni måneder for at få godkendt monteringen af en altan.

Det er blevet en del af den moderne livsstil i de store byer at investere i altaner som en del af lejligheden. Storbyens beboere i lejligheder opfatter altaner, som et ekstra uderum, der tilfører lejligheden et udeliv. Ifølge direktør Peter Knudsen, Altan.dk giver en altan i snit fem kvadratmeter uderum og koster 100.000 kr.

Men det nye boom i altaner har også en bagside. Ventelisterne på de store byers tekniske forvaltninger bliver længere og længere, så det i dag udgør den væsentligste forhindring for at realisere folks drømme om at få en altan uden på lejligheden.

- Ud af de 12-18 måneder, der går fra kunden har valgt sin løsning, og til den er skruet fast på muren, er halvdelen ventetid på byggetilladelsen. Det tager mellem seks og ni måneder at få en godkendelse i de store byer. Altaner er blevet moderne i storbyernes ejendomme, og det har medført lange ventetider, så kommunerne udgør en flaskehals, siger Peter Knudsen.

Altan er livsstilDet nye altanboom i storbyerne er udtryk for livsstil. Peter Knudsen har i samarbejde med Byggeriets Innovation gennemført et innovationsprojekt inden for altaner, som har skabt platformen for hans nye virksomhed Altan.dk. Tidligere blev altaner støbt med en bund af beton på husmure. Nu bliver de lavet med alubund, og rækværk af stål og aluminium, vejer 35 kilo, skrues fast med beslag på husmuren og hænger med garanti i 50 år.

I stedet for som almindelig håndværker- og entreprenørvirksomhed, der påtager sig opgaver over en bred kam, har Altan.dk specialiseret sig i at levere altaner som en systemleverance.

- Alle synes, det er dejligt med lys og luft. De ser altanen som et uderum, som giver dem lidt udeliv. Det er nøjagtig den samme trend, vi har set med udekøkkener, cabrioleter og caféliv. Folk investerer i dette ekstra rum som en del af deres lejlighed, siger direktør Peter Knudsen, Altan.dk.

Byggeriets Innovation engagerer sig i projekter, hvor de kan påbegynde innovationsforløb, der kan produktmodne og standardisere klassiske byggeopgaver, som går på tværs af fagene.

- At udvikle, fremstille og montere altaner går på tværs af de klassiske fag i byggebranchen. Så innovationen består i at gå fra at være entreprenør til at være systemproducent, hvor Altan.dk har lagt alle forretningsgange, materialevalg, farver, rækværk ind i en 3D-konfiguator på en bærbar computer og på stedet kan konfigurere en altan i samarbejde med kunden i lejligheden, siger sekretariatsleder Mikkel A. Thomassen, Byggeriets Innovation.

Når byggetilladelsen er i hus, kan Altan.dk købe materialer ind. Selve montagen tager en til to dage.

De mange udviklingsprocesser er indbyrdes forbundne og mange af dem har rødder tilbage i Ringsted Bygnings Entreprise, som Peter Knudsen stiftede i 1994 og som han solgte i 2006 til Hovedstadens Bygningsentreprise bortset fra altandelen. Alligevel er han i det nye Altan.dk, som har et års fødselsdag i denne uge ikke et sekund i tvivl om, at projektet med at udvikle en 3D-konfigurator har været en kraftig motor i den samlede innovationsproces.

- Det afgørende er ikke så meget konfiguratoren selv. Det afgørende er, at vi som ledelse er blevet tvunget til at træffe nogle valg. Vi har måttet gå alle forretningsgange igennem for at gøre data elektronisk tilgængelige. Ved en gennemgang af vores eksisterende altaner har vi haft op til 50 forskellige typer altaner. Nu har vi seks i aluminium og seks i stål. I alt 12. Dermed har vi reduceret vores forskellige varianter med 38, siger Peter Knudsen.

I denne måned tager Altan.dk så den nye konfigurator i brug. Med en bærbar computer kan en medarbejder hos Altan.dk i samarbejde med kunden "konfigurere" altanen. Det vil sige, bestemme materialer, vælge farver, rækværk, størrelse mv. Og den kan vendes og drejes tredimensionelt på skærmen. Alle data er lagt ind i computerens software, og det betyder, at hvis kunden vælger en altan og skriver kontrakt med leverandøren, kan der laves færdige tegninger på stedet og indsendes byggetilladelse til kommunen.

Når byggetilladelsen er givet hos kommunen, kan Altan.dk købe materialer ind. Selve montagen tager en til to dage.

- Jeg har store forventninger til, at vi vil minimere tidsforbruget og begå færre fejl i fremtiden, fordi alle forretningsprocesser er de samme fra gang til gang, siger Peter Knudsen. Han betegner innovationsprocessen som et jordskred i virksomheden.