Bavarian hiver milliardaftale i hus

Danske Bavarian Nordic udvider samarbejdet med medicinalselskabet Janssen fra en ebolavaccine til en vaccine mod HPV.

Bavarian Nordic, som bl.a. udvikler koppevacciner, indgår nu milliardaftale om at udvikle vaccine mod HPV. Arkivfoto: Betina Garcia, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske medicinalselskab Bavarian Nordic har indgået en milliardaftale med det amerikanske medicinalselskab Janssen Pharmaceuticals om udvikling af en terapeutisk vaccine mod alle kræftformer, som er forårsaget af HPV-virusen, så kroniske HPV-infektioner kan behandles og forstadier til kræft standses.

Det oplyser Bavarian Nordic fredag morgen i en meddelelse.

HPV er den primære årsag til livmoderhalskræft samt til visse typer af hoved-halskræft og en række sjældnere kræftformer.

Aftalen har en værdi af op til 171 millioner dollars, svarende til 1,1 milliarder kroner. I første omgang modtager Bavarian Nordic en forudbetaling på ni millioner.

Påvirker ikke regnskabet for 2015

»Om end der findes vacciner til beskyttelse mod flere højrisiko-HPV-undertyper, der kan forårsage kræft, er der fortsat et udækket behov for midler til behandling af kroniske infektioner, der kan føre til celleforandringer som et forstadie til kræft. Det estimeres, at højrisiko-HPV-undertyper forårsager cirka fem procent af alle kræfttilfælde globalt,« oplyser Bavarian Nordic.

Janssen, der siden 1961 er ejet af Johnson & Johnson og er grundlagt af en belgisk forsker, opnår med aftalen eneret til at anvende Bavarian Nordics MVA-BN-koppevaccine for at undersøge den sammen med sin egen AdVac-teknologi i jåbet om at kunne udvikle en ny vaccine mod HPV (»human papillomavirus«).

Aftalen videreudvikler det samarbejde, som de to selskaber indgik i oktober 2014. Her undersøger Janssen på MVA-BN i forhold til forskellige infektionssygdomme. De to selskaber arbejder sammen om en ebolavaccine, som er nået så langt, at den er taget i brug i kliniske forsøg.

Den nye aftale får ingen indflydelse på Bavarian Nordics regnskabsforventninger for 2015. Her forventer selskabet fortsat at slutte med en omsætning for hele året omkring en milliard kroner og med et nul på den primære drift (EBIT).