Banker trygler staten om hjælp

En række danske banker får store problemer med at tilbagebetale deres statslån, når de udløber i 2012 og 2013. Nu beder branchen om udsættelse.

Bent Naur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske banker har lånt 198 milliarder kr. af staten i forbindelse med Bankpakke 2, og de skal betales tilbage næste år og i 2013.

Men det bliver rigtig svært, vurderer Bent Naur, der er formand for sammenslutningen af Lokale Pengeinstitutter og adm. direktør i Ringkjøbing Landbobank. Det skriver Børsen.

Bent Naur beder nu politikerne om hjælp.

"Jeg synes, vi skal se på nogle pragmatiske løsninger, når tiden kommer. En løsning kunne være en forlængelse af bankgarantien - mod betaling selvfølgelig," siger Bent Naur.Hovedparten af de danske banker har ingen adgang til at hente finansiering i udlandet, efter at Amagerbankens kollaps beviste, at den danske stat er villig til at lade indskydere lide tab.

I Vestjysk Bank er adm. direktør Frank Kristensen meget åben omkring problemet med at refinansiere de statsgaranterede lån.

"Vi står og skal bruge lige knap 8 milliarder kr. Lige her og nu kan vi ikke hente pengene andre steder, for tingene er vanskelige i øjeblikket," siger han til Børsen.

Kreditvurderingsbureauet Moody's nedgraderede på den baggrund en stribe danske bankers kreditværdighed i februar.Torsdag i sidste uge fik syv banker et hak mere i tuden.

Peter Høltermand, der er dansk direktør i Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) vurderer, at kun tre danske banker reelt har mulighed for at finansiere sig i udlandet - Danske Bank, Jyske Bank , Sydbank og Spar Nord.

"Grænsen går lige syd for Spar Nord. Banker, der er mindre end Spar Nord Bank kan ikke finansiere sig på det ordinære kapitalmarked i eget navn. Udlandet er totalt dødt for danske banker. Danmark stikker ud som et land, hvor bankerne bliver behandlet hårdere end i andre lande," siger Peter Høltermand til Børsen.Spar Nord har for nyligt hentet 1,5 milliard kr. ved en obligationsudstedelse, hvilket ses som er positivt tegn. Iagttagere hæfter sig dog ved, at det var bankens andet forsøg på at hente kapital. I første omgang måtte Spar Nord Bank opgive.

INFOSHOP: Analyse:Her er bankerne værd at kaste penge efter

INFOSHOP: Analyse: De små banker klarede faktisk bedst finanskrisen