Hak i tuden sætter danske banker under pres

Skævvridning. Nye nedgraderinger af kreditværdighed fastholder den danske banksektor i finansieringsproblemer. Det er fortsat konsekvenserne af Bankpakke 3, der smitter af på bankernes konkurrenceevne internationalt set.

ARKIVFOTO. Sydbank halverer overskud før skat i 2010 til 558 millioner kroner. Nedskrivninger på udlån belaster regnskabet. (se diverse Ritzau bhistorier) --Sydbank på Kongens Nytorv. (Foto: Brian Bergmann/Scanpix 2011) Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hak. Hak. Den danske banksektor fik endnu et snit i tuden af kreditvurderingsinstituttet Moody’s, som nærmest kollektivt uddelte nedgraderinger i torsdags. Situationen presser de danske banker i konkurrencen med udlandet om at skaffe tilstrækkeligt med finansiering, og særligt hårdt ramt bliver de mellemstore banker, fastslår en række iagttagere over for Berlingske Business.

»Det er en ond spiral, men vi skal huske på, at en spiral ikke opstår af ingenting, den opstår, når man er tilstrækkelig dårlig. Den opstår for eksempel ikke med danske Bank og Nordea. Siden nedgraderingen i februar har vi set, at Danske Bank ikke har haft problemer med obligationsudstedelser, men at Spar Nord omvendt har måttet gøre det ad to omgange, hvor det først lykkedes anden gang,« siger Jesper Rangvid, professor i finansiering ved Copenhagen Business School (CBS).

Selvopfyldende profeti

Hele syv danske banker blev berørt af kredit­vurderingsinstituttets nedgradering torsdag – Jyske Bank, Sydbank, Spar Nord Bank, Ringkjøbing Landbobank og den nye Amagerbankejer BankNordik. Dertil kommer, at også Danske Bank og Nordea Bank Danmark måttet sluge en nedgradering, da Moody’s anser sandsynligheden for systemisk support i Danmark for lavere.

»Der er ingen tvivl om, at Danmarks position som foregangsland får de danske banker til at stå negativt ud, når man som investor sammenligner dem med andre banker. Det er helt sikkert skadeligt for finansieringssituationen, at Danmark står alene med Bankpakke 3, og det gør det svært for de danske banker at klare sig i konkurrencen,« siger Oscar Heems­kerk, senioranalytiker for Moody’s og manden bag nedgraderingen af de seks danske banker.

I banksektoren er frustrationen over situationen stor.

»Det her er som en selvopfyldende profeti. Det er jo brugen af Bankpakke 3, der sætter lavinen i gang. Vi får en nedgradering, der naturligvis gør finansieringssituationen mere udfordrende – både på tilgængelighed og pris. Nu får vi så endnu en nedgradering, fordi den sidste nedgradering har vanskeliggjort finansieringssituationen. Det er frustrerende,« siger Ole Madsen, der er kommunikationsdirektør i Spar Nord Bank.

Fundamentale konkurrenceproblemer

 Det er dog ikke kun finansieringssituationen, der får danske banker til at se dårligere ud end deres europæiske kolleger.

 »Vi er bekymrede for deres aktivmasse – særligt inden for ejendomme og landbrug. Ejendomsmarkedet er bedre end for et år siden, men det er fortsat ikke på et bærdedygtigt niveau. Og sammenholdt med bankernes finansieringsudfordringer betyder det, at banksektoren i Danmark står over for lavvækst,« siger Oscar Heemskerk og fortsætter: »Og det er jo ikke os, der har lavet Bankpakke 3. Det er de danske politikere, og det er altså i høj grad det, der smitter af på kreditvurderingen.«

 En pointe, som fremhæves i Spar Nord Bank, der ellers netop har hentet 1,5 mia. kr. i polstring på de internationale finansmarkeder. Men ikke uden sværdslag, understreger kommunikationsdirektøren.

 Risikoen for finansiel skoldning »Obligationsinvestorerne ved nu, at de bliver skoldet, hvis en bank i Danmark går ned, og så er det jo det letteste i verden at investere i en tysk eller svensk bank i stedet for. Det er uhensigtsmæssigt for vores konkurrence­situation som sektor,« siger Ole Madsen.

Jyske Bank har tidligere sendt bredside efter bredside af sted mod Bankpakke 3 og de konsekvenser, den danske enegang har, og endnu en nedgradering gør ikke ordførende direktør Anders Dam mildere stemt.

 »Alle ved, hvad jeg mener om Bankpakke 3, men nu må vi afvente politisk afklaring. Vi har adgang til de internationale finansmarkeder. Det har vi jo lige bevist, men det er klart, at feltet af de banker, som kan det efter dette, er yderligere begrænset,« siger Anders Dam.

Det er uholdbart

Spar Nord Bank går endnu videre i sin kritik af situationen:

 »Det er uholdbart i længden, når der ikke er lige konkurrencemuligheder for alle banksektorer i Europa. Bankpakke 3 stiller os dårligere, og det er Danmark som nation, det går ud over,« siger Ole Madsen, kommunikationsdirektør i Spar Nord Bank. Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen ønsker ikke at kommentere videre på konkurrenceproblematikken, men i en emailkommentar til Berlingske Business torsdag fastslår han overordnet, at de danske politikere lægger hårdt pres på at få harmoniseret reglerne, så Danmark ikke længere vil stå alene.

»Det er en prioriteret sag for regeringen at få fælles europæiske regler for håndtering af nødlidende pengeinstitutter. Vi afventer i øjeblikket et direktivforslag fra EU-Kommissionen, der kommer senest til september. Vi følger nøje udviklingen på de finansielle markeder og er hele tiden opmærksomme på den finansielle stabilitet,« siger han.