Bankekspert: Flere banker har begået Danske Banks fejl

Sagen om hvidvask af penge i Danske Banks estiske afdeling vil trække spor til flere virksomheder og andre banker. Det vurderer bankekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, Lars Krull.

Sagen om hvidvask af penge i Danske Banks estiske afdeling vil trække spor til flere virksomheder og andre banker. Det vurderer bankekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, Lars Krull. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag har en fransk domstol sigtet Danske Bank for hvidvask, som følge af transaktioner der er foretaget via bankens estiske afdeling.

Sigtelsen drejer sig om transaktioner for cirka 15 millioner euro, der fra 2008 til 2011 er blevet overført til Frankrig af tidligere kunder i Danske Bank Estland.

Det er ikke første gang, at bankens estiske afdeling er i søgelyset for hvidvask, og ifølge Lars Krull vil flere afsløringer kunne komme frem.

»Det vi skal hæfte os ved, det er, at nu begynder man rundt omkring at interessere sig for, hvor pengene er kommet hen.«

»Det vil nok bekymre virksomheder både ude og hjemme, for en del af pengene er også kommet til danske virksomheder gennem danske banker,« siger han.

Selv om det er Danske Bank, der har taget overskrifter herhjemme de seneste mange måneder, så tror han ikke, at problemet med hvidvask har være enestående for den danske storbank.

»Nu har vi set en læk i forhold til Danske Bank, og det er selvfølgelig rigtig kedeligt for Danske Bank at være blevet hængt ud.«

»Men det er min vurdering, at det her ikke er et problem, som netop denne store bank på internationalt plan har været alene om at have haft,« siger han.

Tidligere har det simpelthen været alt for nemt for kriminelle at hvidvaske deres penge, fordi der over en bred kam har manglet procedurer i bankerne, der forhindrer det, mener han.

»Bankerne har været klar over, at de har haft de her problemer, og at de ikke har haft systemer, der har været kraftige og tætte nok til at tage dem.«

»Derfor har de investeret og investerer stadig milliarder i at komme det her til livs, så godt man kan. Men helt væk kommer det aldrig,« siger Lars Krull.

/ritzau/