Danske Bank på jagt efter internationale långivere til grønlandske milliardprojekter

Danske Bank er hyret til at hjælpe Grønland med at finde internationale långivere, der skal være med til at finansiere byggeri af tre lufthavne til næsten fire mia. kr.

Indflyvning til den nuværende lufthavn i Nuuk. FOTO: Bjarke Ørsted Fold sammen
Læs mere

Grønland satser stort. Der skal over de næste år bygges tre lufthavne for næsten fire milliarder kr. Og Danske Bank skal nu på jagt efter internationale långivere til finansiering af projekterne.

Selvstyret vil have bygget en ny lufthavn i Nuuk, så atlantfly fremover skal kunne flyve direkte til Nuuk, uden at passagerere skal skifte fly i Kangerlussuaq/Sønder Strømfjord, inden de flyver videre til Grønlands hovedby. Det vil kunne sætte Nuuk på verdenskortet som en central storby i Arktis, en slags arktisk hovedstad.

Desuden skal der efter planerne bygges en ny lufthavn i Ilulissat, der er Grønlands største turistdestination, så atlantfly også kan flyve flyve dertil uden at skifte i Kangerlussuaq, samt opføres en mindre lufthavn i Qaqortoq.

Bestyrelsen for det selvstyreejede selskab, Kalaallit Airports A/S, har blandt syv tilbudsgivere fra Danmark, Norge, Grønland og Færøerne valgt Danske Bank som finansieringsrådgiver for lufthavnsprojekterne i Ilulissat, Nuuk og Qaqortoq på Grønlands vestkyst.

Danske Banks opgave bliver at hjælpe Kalaallit Airports A/S med at udarbejde informationsmateriale til lånemarkedet og søge international lånefinansiering af den del af lufthavnsprojekterne, som ikke bliver finansieret af Selvstyret.

Den samlede investering er af lufthavnsselskabet vurderet til kr. 3,6 milliarder kr..

Det er selskabet mål, at 50-55 procent af finansieringen af de nye lufthavne skal komme fra Selvstyret, mens de resterende 45-50 procent skal skaffes på det internationale lånemarked. Med andre ord betyder det, at der skal hentes op mod 1,8 milliarder kr. på det internationale lånemarked.

»Fra Danske Banks side er vi glade for og stolte over at være valgt til denne spændende opgave. Vi er helt klar over lufthavnsprojekternes store betydning for den grønlandske infrastruktur og ser frem til at samarbejde med Kalaallit Airports om at skaffe den finansiering, som skal til for at gøre lufthavnsprojekterne til en realitet om få år,« siger Bo Wetterstein, Executive Vice President i Danske Bank.

Ifølge lufthavnsselskabets tidsplan har Danske Bank frem til januar næste år til at udarbejde den nødvendige dokumentation overfor lånemarkedet samt til at finde mulige långivere, der vil kaste penge i projekterne.

Det er Kalaallit Airports plan allerede i foråret 2018 at udbyde anlægsarbejderne på lufthavnene og færdigforhandle de endelige lånetilsagn. Byggerierne ventes sat i gang i sommeren 2018.

Danske Bank ventes dog allerede inden udgangen af næste måned at have foretaget en foreløbig sondering af lånemarkedet for at vurdere markedets interesse for finansiering af lufthavnsprojekterne.

»Vi ser frem til samarbejdet med Danske Bank og føler os komfortable ved, at det vil lykkes os sammen med vores rådgivere at tilvejebringe den nødvendige lånefinansiering,« siger direktør Steffen Ulrich-Lynge fra Kalaallit Airports.