Bankboss om behov for spareøvelse: Det er simpelthen for dyrt

Endnu en storbank gør klar til at skære i antallet af ansatte i compliance-afdelingen, der blandt andet beskæftiger sig med hvidvaskbekæmpelse. Det sker, efter at Danske Bank meldte ud, at compliance også vil blive ramt af sparerunde.

(ARKIV) Nordea vil have færre ansatte til at bekæmpe blandt andet hvidvask. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I forrige uge meddelte Danske Banks topchef, Chris Vogelzang, at storbanken skal igennem en omfattende fyringsrunde og omstilling, der vil betyde at tusindvis af medarbejdere skal skifte job, og at et »signifikant« antal skal afskediges.

Et af områderne, som topchefen vil bringe i spil, er compliance-området, der blandt andet beskæftiger sig med bekæmpelse af hvidvask.

»Bankerne bruger nu langt mere på compliance og antihvidvask, end de gjorde for ti år siden, men det vil være mindre i fremtiden. Næste år vil der være et mindre omstillingsbudget, flere investeringer i banken, der vil være færre udgifter til compliance og udgifter til undersøgelsen i Estland, plus at vi vil skære vores normale løbende udgifter i banken,« sagde Vogelzang til Berlingske for ti dage siden.

Nu melder en anden storbank, Nordea, at der skal spares på området.

Mikael Bjertrup, chef for kriminalitetsforebyggelse hos Nordea, fortæller således til Bloomberg, at et »stort antal mennesker« blev hyret i 2016 og 2017.

Nu skal der skæres ned, fordi det »simpelthen er for dyrt«, siger han til Bloomberg.

Det er blandt andet automatisering, der skal øge kvaliteten af bankens compliance-arbejde, skriver Bloomberg.

Nordea oplyser tirsdag til Berlingske, at udtalelserne til Bloomberg, bygger på udmeldinger fra sidste år.

Det er således ikke en ny beslutning, der er truffet efter Danske Banks udmelding for få uger siden, lyder det.

Banker på tværs af lande som Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Italien og Holland bruger 136,5 milliarder dollar (860 milliarder kroner) om året på at bekæmpe finansiel kriminalitet, hvilket er en markant stigning fra 2017, hvor tallet var 85 milliarder dollar, skriver Bloomberg.

Det er dog ifølge data- og analysefirmaet LexisNexis Risk Solutions Inc. en faldende del af udgifter, der går til ansatte.

Opdateret med oplysninger fra Nordea, klokken 14.00, 28. juli 2020, der påpeger, at det ikke er en ny beslutning af skære ned på antallet af medarbejdere i compliance.