Apple advarer mod brandfarlige batterier

Batteriet i en række bærbare MacBook Pro-PCer skal udskiftes for at forhindre, at det bryder i brand.

En række MacBook Pro-PCer med 15-tommerskærm fra 2015-2017 tilbagekaldes nu for at få skiftet batteri og forhindre brand. Arkivfoto: Tony Avelar, EPA/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: TONY AVELAR

Ejere af en bærbar MacBook Pro-PC fra Apple risikerer, at batteriet overopheder og potentielt kan bryde i brand.

Derfor tilbagekalder Apple nu, hvad selskabet selv betegner som »et begrænset antal« af MacBook Pro med 15-tommerskærm. De er solgt mellem september 2015 og februar 2017. Man kan selv på en særlig Apple-side på nettet (https://www.apple.com/support/15-inch-macbook-pro-battery-recall) taste serienummeret på sin MacBook Pro ind og se, om man er berørt. Man kan se, hvilken model MacBook Pro man har, ved at vælge »Om denne Mac« i Apple-menuen.

Apple vil gratis skifte batteriet til et nyt, når man indleverer sin bærbare hos en Apple-forhandler. Man skal forinden huske at tage en sikkerhedskopi af sine data.

Flere batteriproblemer

Apples MacBook-PCer ligger i den absolut dyre ende af skalaen blandt bærbare. De har i nogen tid været det tredjebedst sælgende bærbare PC-mærke i Danmark efter Lenovo og HP. Ifølge analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt, var 13 procent af alle solgte bærbare i 1. kvartal i år MacBook-PCer.

Batteriproblemer synes at dykke hyppigere op hos teknologiproducenterne. Mest bemærkelsesværdigt var Samsungs mareridt i 2016 og 2017 med toptelefonen Galaxy Note 7, som efter to måneder helt måtte tilbagekaldes fra markedet, fordi batterierne overophedede og i flere tilfælde eksploderede. Det førte til forbud mod at tage telefonen med i fly, også i slukket tilstand. Tilbagekaldelsen og den efterfølgende destruktion af de 3,06 millioner solgte telefoner kostede Samsung 5,4 milliarder dollars.

Apple har tidligere sloges med batterierne, fordi opdaterede udgaver af Apples software iOS bevidst sløvede ældre iPhone-telefoner og iPad-tablets. I november 2018 bekræftede Apple problemer med skærmfejl på nogle iPhone X-telefoner og harddiskfejl på nogle MacBook Pro-PCer.