Apples udviklerkonference: Lukning af iTunes og mere privatliv stjal showet

Mandag holdt Apple deres årlige udviklerkonference, hvor sløret blev løftet for en række nye produkter. Bedre sikring af privatlivet, en nedlukning af musiktjenesten iTunes og en TV-tjeneste som konkurrent til Netflix var de store nyheder på konferencen.

Der var lagt op til store offentliggørelser, da Apples adm. direktør Tim Cook åbnede for ballet til den årlige udviklerkonference. Med offentliggørelsen af de nye produkter er vejen til fremtiden brolagt, sagde Tim Cook under konferencen. Fold sammen
Læs mere
Foto: MASON TRINCA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var lagt op til offentliggørelser og fremvisninger på den store skala, da den amerikanske teknologigigant Apple mandag holdt deres årlige udviklerkonference i San Jose, Californien. Arrangementet gav et indblik i selskabets forretnings- og teknologimæssige ambitioner inden for sundhed, underholdning og udviklinger i software.

»Vi har i dag flyttet alle vores softwareplatforme ind i fremtiden,« sagde Apples adm. direktør, Tim Cook, under konferencen.

Nedenunder er en oversigt over nogle af de vigtigste produkter og ydelser, der blev offentliggjort.

iTunes var revolutionerende, da den først blev lanceret, men har nu udtjent sin værnepligt som musiktjeneste. Derfor vil programmet blive splittet op i tre forskellige apps inden for musik, video og podcast. Her ses den nu afdøde stifter af Apple, Steve Jobs, ved en offentliggørelse af en iTunes-opdatering i 2010. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ryan Anson/Ritzau Scanpix.

Kendt musiktjeneste lukker

En af de mest opsigtsvækkende offentliggørelser på konferencen var sløjfningen af Apples kendte og meget anvendte musiktjeneste iTunes. Årsagen skal ifølge firmaet findes i, at forbrugerne i stigende grad bevæger sig mod større streamingplatforme, der i højere grad gør brug af skybaserede løsninger og on-demand indhold, skriver Reuters.

Fremover skal musiktjenesten deles op i tre forskellige apps for musik, videoer og podcasts. Efter snart 20 år på markedet er iTunes desuden blevet utidssvarende og klodset i flere forbrugeres øjne, og samtidig satser Apple i højere grad på at udvikle underholdningsmedier fremfor hardware.

»Fremtidens iTunes er ikke som én app, men som tre,« siger Apples vicedirektør Craig Federighi til nyhedsbureauet AFP.

Financial Times skriver, at da det for første gang blev lanceret, revolutionerede iTunes musik- og streamingindustrien med dets lette måde for forbrugerne at downloade, mikse og brænde sange på CDer og håndholdte iPod musikafspillere, og med dets tjeneste, hvor man kunne købe sange for blot omkring syv kr., blev underholdningsbranchen for alvor digitaliseret. Men nu er tiden løbet fra tjenesten.

»Der er ikke længere grundlag for iTunes' eksistens. Hvis man vil have musik, har jeg en app. Hvis jeg vil se TV, har jeg en app. Det er sådan, folk tænker i dag,« siger medie- og teknologianalytiker Carolina Milanesi til AFP.

Ifølge virksomheden vil brugere stadig have adgang til deres downloadede sange og sanglister fra iTunes gennem appen Apple Music.

Ved mere krypering af data og emails vil Apple forsøge at sætte en stopper for, at brugernes data kan blive solgt videre til Facebook og Google. Ifølge Craig Federighi, Apples vicedirektør, er privatliv en fundamental menneskerettighed, som skal beskyttes. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRITTANY HOSEA-SMALL/Ritzau Scanpix.

Skal sikre privatlivets fred

En anden vigtig ydelse på konferencen er funktionen kaldet »Sign In With Apple«, der skal udgøre et alternativ til de måder, som man logger ind på webkonti via eksempelvis Facebook og Google. Ifølge virksomheden vil Apples produkter ved hjælp af funktionen blive fuldstændig uafhængig af andre tredjepartsydelser som netop disse.

Ifølge Reuters fungerer logins til webbaserede tjenester på nuværende tidspunkt således, at når man logger ind på tredjepartsapps, deler disse apps ofte værdifuldt data med virksomheder som Facebook og Google. Det er denne deling af data, som Apple forsøger at gøre op med.

Gennem hele konferencen var privatlivets fred et gennemgående tema, og Apple har også udviklet et system til sine brugere, hvor man kan logge ind på apps med en selvstændig e-mail skabt til formålet, så man ikke risikerer at røbe ens personlige adresse. Samtidig har selskabet også strammet grebet om sporing af lokation via dets mobiler og vil ikke længere lade apps scanne Bluetooth- og WiFi-netværk til at gætte en brugers lokation, selv når brugeren har slået sporing fra, skriver nyhedsbureauet.

Ifølge Ben Bajarin, en analytiker ved analysefirmaet Creative Strategies, skal denne nye satsning ses som en strategi fra Apples side om at styrke brugernes loyalitet til mærket ved at forsikre, at forbrugernes data ikke vil blive delt eller solgt videre. Efter en periode, hvor salget af iPhones er dalet, kan strategien om at være et mere etisk alternativ til andre virksomheder komme Apple til gode, siger han.

»Du ser på alle de her reguleringer, som er sket, og formålet med dem er at give forbrugere mere kontrol over deres data. Apple siger, at hvis I ikke kommer til at gøre det – og her taler de til de andre store virksomheder – så vil vi gøre det for vores kunder,« siger Ben Bajarin til Reuters.

Med den nye opdatering til Apple TV, tvOS, vil Apple stå ansigt til ansigt over for Netflix i forsøget om at udbyde service inden for streaming og underholdning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Satser på TV, computere og sundhed

Apple præsenterede et nyt styresystem kaldet tvOS 13. tvOS 13 har den helt nye Apple TV-app, som samler forskellige måder at finde og se TV-udsendelser og film på i én app. Apple TV-appen tilbyder Apple TV-kanaler, personligt tilpassede anbefalinger og over 100.000 iTunes-film og TV-udsendelser. Til efteråret vil Apples originale videoabonnementstjeneste, Apple TV+, blive tilgængelig i Apple TV App.

Det nye TV er en del af Apples nye strategi for at udgøre en konkurrent over for streamingtjenesten Netflix.

»Med mere personligt tilpassede funktioner, hvor man kan nyde sine foretrukne TV-udsendelser, film, foto og musik, udvidet spilunderstøttelse og fantastiske nye skærmskånere leverer tvOS 13 den mest komplette underholdningsoplevelse til alle i hjemmet,« siger Greg Joswiak, Apples vicepræsident for marketing.

En forsmag for tvOS-udviklere er nu tilgængelig for medlemmer af Apple Developer Program, og et offentligt betaprogram vil være tilgængeligt for tvOS-brugere senere på måneden. tvOS 13 bliver frigivet dette efterår som gratis softwareopdatering til Apple TV 4K og Apple TV HD.

Apples vicepræsident for teknologi Kevin Lynch er på scenen, da de nye WatchOS træningsure bliver præsenterede. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRITTANY HOSEA-SMALL/Ritzau Scanpix.

Et andet nyt produkt er WatchOS 6, der er en del af Apples serie af træningsure. Med det bliver App Store for første gang tilgængelig direkte på Apple Watch. Brugere kan installere tredjepartsapps, søge efter apps ved hjælp af Siri, diktering eller Skrible og se app-produktsider, der er designet til urets skærm, direkte på håndleddet.

Samtidig giver den nye Cycle Tracking-app kvinder mulighed for at logge vigtige oplysninger i forbindelse med deres menstruationscyklus og se den forventede tidsplan for deres næste menstruation og mulige fertilitetsperiode ved hjælp af Apple Watch.

»Apple Watch er blevet en uundværlig del af vores kunders hverdag, lige fra at hjælpe brugerne med at holde forbindelse med de mennesker og informationer, der betyder noget for dem, til at inspirere dem til at leve en bedre og mere aktiv dag,« siger Jeff Williams, Apples driftsdirektør.

En ny opgradering til de populære Mac Pro computere blev også annonceret til stor begejstring for det fremmødte publikum. Opgraderingerne inkluderer en kolossal ydeevne og enorm båndbredde. Den leverer desuden over 300 W effekt i kombination med avanceret arkitektur til temperaturstyring, så processoren hele tiden kan køre uden begrænsninger. Mac Pro indeholder også plads til en enorm hukommelse på 1,5 TB – den største på en Mac nogensinde.

Den nye Mac Pro computer vil ifølge Apple flytte grænserne for, hvad en Mac-computer kan. Med betydelige opgraderinger inden for ydeevne samt udvidelses- og konfigurationsmuligheder bliver den nye Mac Pro allerede betegnet som den mest kraftfulde Mac Pro nogensinde. Fold sammen
Læs mere
Foto: MONICA DAVEY/Ritzau Scanpix.

Kan opdatere økosystem hurtigt

Men kommer Apples nye opdateringer og afsløringer til at være banebrydende for industrien?

Ifølge Richard Windsor, analytiker ved analysefirmaet Radio Free Mobile, var størstedelen af de annoncerede opdateringer forventelige, hvilket i forlængelse af Facebooks og Googles egne udviklerkonferencer indikerer, at den generelle techinnovation er ved at bremse. Desuden er det for ham lige nu uvist, om Apples større fokus på at sikre privatlivet kommer til at have en afgørende effekt hos forbrugerne.

Apple har dog én fordel over for konkurrenterne, siger han. Selskabet er nemlig bedre til at omstille sig end Google og Facebook.

»Mange af de her opdateringer holder blot trit med, hvor konkurrenterne bevæger sig hen, men Apple kan implementere dem meget hurtigt for størstedelen af dets brugere, hvilket er vigtigt. Det tager omkring 90 dage for Apple at opdatere hele dets økosystem af platforme til den nyeste version, men Google har brug for seks år eller mere til at gøre det samme,« siger Richard Windsor til Berlingske.