Analytiker om kuldsejlet Radius-salg: »Det her er ikke godt for Ørsteds troværdighed«

Ørsteds økonomi er så stærk, at de manglende indtægter fra et salg af elnettet Radius ikke vil få en nævneværdig indflydelse på selskabets grønne visioner. Det vurderer analytikere, som imidlertid er uenige om, hvordan forløbet påvirker Ørsteds troværdighed.

Det påvirker ikke Ørsteds muligheder for at gennemføre selskabets grønne visioner, at der ikke kommer penge i kassen fra et salg af Radius. Ørsteds grønne ambitioner knytter sig særligt til at vinde indpas på det internationale marked for havvindmøller. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I månedsvis har det set ud til, at det københavnske elnet Radius ville få nye ejere.

Det lader imidlertid ikke længere til at blive tilfældet. Socialdemokratiet trak søndag sin støtte til salget med henvisning til, at der ikke var sikkerhed for, at partiets princip om, at kritisk infrastruktur skal ejes af forbrugerejede selskaber eller være i en konstruktion, hvor det offentliges ejerandel er over 50 procent, blev overholdt.

De potentielle købere af elnettet, som er ejet af Ørsted, skulle angiveligt tælle blandt andre det italienske energiselskab Enel, den danske pensionskasse ATP og det danske energiselskab SEAS-NVE.

Med Socialdemokratiets støtte forsvandt det politiske grundlag for salget, som ventedes at kunne indbringe Ørsted op til 20 mia. kroner, da heller ikke Enhedslisten, Alternativet, Dansk Folkeparti og SF støtter et salg af Radius. Salget kræver et politisk flertal, da staten ejer godt halvdelen af aktierne i Ørsted.

Senioranalytiker i Sydbank Morten Imsgard tror ikke, at udviklingen kommer synderligt bag på aktionærerne i energiselskabet.

»Mindretalsaktionærer bør have været bekendt med risikoen for politisk indblanding. Man kan diskutere, hvornår man som statslig ejer skal gøre sin indflydelse gældende. Det har taget lang tid at nå erkendelsen, men jeg tror ikke, at nogen har tabt underkæben over det her,« siger Morten Imsgaard.

Han understreger, at processen ikke har været specielt køn, da det helt siden salget blev annonceret i juni sidste år har set ud til, at der var politisk opbakning bag. Morten Imsgard vurderer imidlertid ikke, at forløbet påvirker Ørsteds troværdighed markant.

»Forløbet er ikke specielt kønt, men at staten kan have andre interesser kan ikke komme som en overraskelse. Det er mest af alt en påmindelse til aktionærerne om, at der kan være ejerskabskonflikter, når staten er hovedaktionær,« siger Morten Imsgard.

Omvendt mener investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen, at Ørsteds troværdighed har lidt et knæk.

»Investorerne er skeptiske, når politikere har for meget indflydelse, fordi politikere har andre målepunkter end investorerne. Så det her er ikke så godt for Ørsteds troværdighed,« siger Per Hansen.

Han peger på, at aktionærerne havde regnet med, at et salg ville indbringe en betydelig sum penge, som blandt andet kunne blive brugt til at betale et højere udbytte.

»I november nævnte topchefen, at man ville hæve det ordinære udbytte pænt meget i en længere periode. Hvis man så ikke får solgt Radius, kan man forestille sig, at det udbytte bliver hævet mindre. Et salg kunne potentielt også udløse et ekstraordinært udbytte. Alt andet lige vil Ørsted blive lidt mindre værd,« siger investeringsøkonomen.

Ingen indflydelse på grønne visioner

Per Hansen vurderer imidlertid ikke, at Ørsted vil mangle Radius-milliarderne for at kunne udleve selskabets grønne visioner, som hovedsagligt knytter sig til globale investeringer i havvindmøller.

»Ørsteds handlefrihed til at kunne forfølge de ambitioner, de har, er fortsat gode. Ørsted har en meget sund finansiel situation, som er milevidt fra situationen i 2014, hvor selskabet havde stor gæld, og indtjeningen var bundet op på olie og gas,« siger Per Hansen.

Heller ikke Morten Imsgard vurderer, at det kuldsejlede salg vil få en betydning for Ørsted grønne ambitioner.

»Ørsted har en rigtig stærk balance, og de havvindmølleprojekter, selskabet allerede har opført, genererer så mange midler, at man sagtens kan investere i nye projekter uden milliarderne fra et Radius-salg,« siger Imsgard.

Han ser i yderste konsekvens, at det kortsluttede salg kan betyde en nedskalering på ti pct., hvilket ikke påvirker Ørsteds strategi i det store og hele.

»Der, hvor det giver nogle udfordringer, er, at man skal kanalisere nogle ressourcer ind i det at drive Radius som elselskab. Og det ligger ikke direkte i tråd med Ørsteds andre visioner om at blive en international aktør på området for havvindmøller,« påpeger Imsgard.

Ørsted vil frem mod 2025 investere 200 mia. kroner i grøn energi, hvoraf investeringer i havvindmølleparker ventes at udgøre mellem 75 og 85 pct.