Ørsted-aktien dykkede efter kikset salg

Ørsteds aktie falder som ventet ved åbningen af dagens handel på fondsbørsen.

Ørsted-topchefen Henrik Poulsen må sande, at der ikke længere er politisk opbakning til salget af Radius. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ørsted får hug på aktiemarkedet mandag morgen.

Aktien falder 3,8 pct. til 428,10 kroner efter få minutters handel. Det sker, efter at Finansministeriet har meddelt Ørsted, at der ikke længere er politisk opbakning til salget af eldistributionsforretningen Radius.

Dermed vinker investorerne farvel til en ekstraordinær udlodning, som inklusive det ordinære udbyttel kunne være 10 mia. kroner eller mere efter salget af distributionsforretningen.

Søndag trak Socialdemokratiet og SF deres støtte til salget af Radius og dets over en million elkunder. Det var kulminationen på et tumultarisk forløb, hvor særligt Enhedslisten har udtrykt sin bekymring for et salg til en udenlandsk kapitalfond.

»Infrastruktur er ikke kun et spørgsmål om forsyning og kroner og øre. Det er også et spørgsmål om demokratisk kontrol og værdien af noget, vi er fælles om,« skrev Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, søndag på Facebook.

Finansminister Kristian Jensen (V) var samme dag hurtig til at give Socialdemokratiet skylden for, at salgsprocessen kørte af sporet.

»Den nødvendige konsekvens af Socialdemokratiets kovending er, at salgets stoppes. Den standard, de lægger nu, gør, at det bliver svært at tiltrække udenlandske investorer. Tænk hvis danske pensionskasser ikke måtte investere i udlandet. Det ville have store konsekvenser,« sagde finansministeren til Berlingske.

Staten ejer 50,1 pct. af aktierne i Ørsted, en andel den beholdt da det daværende Dong under hård kritik blev solgt i 2013 og børsnoteret i 2016.

Ørsteds bestyrelse vil nu vurdere situationen og drøfte de næste skridt.