Søndag eftermiddag smuldrede et historisk milliardsalg

Socialdemokratiet endte med at trække støtten til salget af Radius, der nu ifølge finansministeren ikke vil blive solgt i denne omgang. Ekspert kalder forløbet kaotisk og uprofessionelt.

Finansminister Kristian Jensen (V) er utilfreds med, at Socialdemokratiet har sagt nej til salget af det københavnske elnet Radius. Det giver forbrugerne billigere og dårligere produkter, mener Kristian Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bedst som et historisk salg af hele Københavns elnet, Radius, var ved at gå ind i sin afgørende fase, måtte Ørsteds topchef Henrik Poulsen, og finansminister Kristian Jensen (V), søndag se salgsplanerne falde fra hinanden for til sidst at kollapse helt.

Kimen til det kaotiske forløb blev lagt i et brev fra Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen, der gjorde det klart, at partiet under de nuværende præmisser ikke kunne støtte et salg af elselskabet, der leverer strøm til én million kunder via 19.000 kilometer kabler i hovedstaden og en del af det øvrige Sjælland.

Partilederen kalder salget af Radius for »legitimt«, men siger, at det samtidig er partiets princip, at kritisk infrastruktur skal være ejet af forbrugerejede selskaber eller i en konstruktion, hvor det offentliges ejerandel er over 50 procent. Mette Frederiksen udelukker således ikke ikke, at der kan ske et salg.

»Hvis regeringen vil garantere ovenstående principper, er der grundlag for at fortsætte processen. Men vi kan ikke give det mandat til den videre salgsproces, som regeringen foreslår,« hedder det i brevet fra Mette Frederiksen til Kristian Jensen.

Nogenlunde samtidig kom SF på banen i løbet af søndagen og gjorde det klart, at partiet ikke ville være med til at fortsætte den nuværende salgsproces.

Ifølge Berlingskes oplysninger skulle nøgleprocessen – den såkaldte due diligence, der giver mulighed for at mulige købere kan endevende fortrolige forhold i forretningen Radius – gå i gang mandag efter at have været udskudt tidligere.

I en meddelelse søndag aften kunne Ørsteds ledelse så med »overraskelse« konstatere, at der ikke længere var opbakning til salget. Ørsteds bestyrelse vil nu vurdere situationen og drøfte de næste skridt, lyder det.

Ifølge professor i økonomistyring på Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, kan den politiske ageren give en del usikkerhed omkring Ørsted.

»Det illustrerer problematikken med at have en virksomhed på markedsvilkår og en politisk hovedaktionær. Ikke mindst i en salgsproces. Det kommer til at fremstå kaotisk, og man må også tillade sig at sige, at det virker uprofessionelt set med forretningsbriller på,« siger han.

Kørt af sporet

Det var i slutningen af juni, at Ørsted meldte salgsplanerne ud offentligt, men inden var partierne i forliget om børsnoteringen af DONG, nu Ørsted, orienteret i fortrolighed om planerne. I forbindelse med forliget, der blev indgået i 2015, havde man givet Ørsted en slags grønt lys i forhold til at frasælge forretninger.

»I forlængelse heraf vil DONG Energy som et kommercielt drevet selskab fortsat kunne foretage tilkøb og frasalg af aktiviteter, hvis sådanne dispositioner vurderes at være kommercielt hensigtsmæssige,« hed det i aftalen.

Frasalg er sket i stor stil for at gøre det statsejede energiselskab til en global kæmpe inden for havvind og andre grønne energiformer. Salget af Radius har været en del af at lave den ændring af forretningen. Den proces er ifølge finansminister Kristian Jensen nu kortsluttet.

Han giver Socialdemokratiet skylden for, at salgsprocessen er kørt af sporet.

»Den nødvendige konsekvens af Socialdemokratiets kovending er, at salget stoppes. Den standard, de lægger nu, gør at det bliver svært ved at tiltrække udenlandsk kapital. Tænk hvis danske pensionskasser ikke måtte investere i udlandet. Det ville have store konsekvenser,« siger han.

Imens Enhedslisten glæder sig over, at salget er stoppet foreløbigt, frygter andre som Kristian Jensen, at det kan få konsekvenser for forbrugerne. Analysechef i den borgerligt-liberale tænketank Cepos Otto Brøns-Petersen kalder Socialdemokratiets beslutning trist.

»Socialdemokratiet har en stor del af æren for den revolution, der er sket i den danske telesektor, efter at staten frasolgte TeleDanmark under Nyrup-regeringen. Socialdemokratiets beslutning om politisk indblanding i, hvem der skal eje Radius, trækker i modsat retning, og vil sandsynligvis også præge politikken for hele forsyningssektoren. Det vil give forbrugerne dyrere og dårligere produkter,« siger han i en skriftlig kommentar og peger på, at analyser viser, at den danske energisektor drives for ineffektivt, hvilket koster forbrugerne op mod syv milliarder kroner årligt.

Stor interesse

I sommer da Ørsted satte Radius til salg var der hurtigt et tocifret antal bejlere med i feltet, hvor der både var energiselskaber, kapitalfonde og pensionskasse med i kapløbet. Reelt har køberfeltet været skåret til, og var kommet ned på en lille håndfuld.

Finansminister Kristian Jensen (V)

»Den nødvendige konsekvens af Socialdemokratiets kovending er, at salget stoppes. «


Både det italienske energiselskab Enel, den danske pensionskasse ATP og det danske energiselskab SEAS-NVE har været nævnt som mulige købere. Også PKA sammen med den udenlandske pensionskasse Omers har været inde i billedet i salget, der potentielt vil kunne indbringe Ørsted et tocifret milliardbeløb.

Den seneste tid har salgsprocessen med Radius imidlertid oplevet øget modstand, da eksperter i Berlingske såede tvivl om muligheden for at kontrollere en ny ejer.

I den forgangne uge fik bekymringerne Pernille Skipper, Enhedslistens politiske ordfører, til at true med at trække støtten til Socialdemokratiet, hvis partiet gik med til et salg til en udenlandsk kapitalforvalter. Inden da havde DFs finansordfører Rene Christensen meldt ud, at partiet ville kæmpe med næb og klør mod en udenlandsk ejer af elnettet.

Sagen har fået flere partier til at drage paralleller til DONG-sagen fra 2014, hvor Goldman Sachs købte en del af det daværende DONG. Det førte til stor folkelig modstand ,og i sidste ende rev det tæppet væk under den daværende SRSF-regering, hvor SF i et tumultarisk forløb trak sig.

Det er netop det forløb, der ifølge finansminister Kristian Jensen har skræmt Socialdemokratiet til at trække sig fra salget. Han undrer sig, fordi partiet har bakket op om salget hidtil.

»Vi har en meget stram sektorlovgivning, der gør, at man ikke kan tage en for høj pris for eldistribution. Der vil ikke være nogen forskel i det sigte, man driver Radius med, så det er en ubegrundet bekymring, men man er blevet skræmt,« siger han.

Til Ritzau siger Benny Engelbrech, finansordfører for Socialdemokratiet, at han ikke kan genkende kritikken fra finansministeren.

»Socialdemokratiet har hele tiden kæmpet for at finde fælles forståelse for, at salg af kritisk infrastruktur skal ske inden for det princip, at det skal være forbrugerejet eller gennem en konstruktion, hvor det offentlige ejer over 50 procent. Jeg skal være den første til at beklage, at regeringen ikke har villet finde en løsning, der flugter med de principper,« siger han

Efter planen skulle salget have været afsluttet i løbet af de første seks måneder af 2019.