Politiske meldinger giver rystelser under historisk salg af Københavns elnet

Både Socialdemokratiet og SF siger fra overfor regeringens procedure for salget af el-leverandøren Radius, der i dag er ejet af Ørsted - det tidligere Dong. Ørsted har på nuværende tidspunkt ingen kommentar til meldingerne.

Lige siden Ørsted i slutningen af juni løftede sløret for Radius-salgsplanerne, har det sværmet med bejlere omkring elselskabet, der vurderes til at kunne indbringe Ørsted et tocifret milliardbeløb. Fold sammen
Læs mere
Foto: GERARD BURKHART
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om det er godt eller dårligt nyt for de omkring tre millioner kunder på Sjælland kan kun eftertiden vise. Men regeringens planer om at sælge el-leverandøren Radius er kommet i alvorlige vanskeligheder. Både SF og Socialdemokratiet melder nu ud, at de ikke vil være med til at sælge Radius på de præmisser, som regeringen har lagt frem.

Radius er i dag ejet af Ørsted, det tidligere Dong, og er sat til salg. Men både SF og Socialdemokratiet frygter, at salget sker til en udenlandsk kapitalfond, og det vil de ikke være med til.

Modstanden fra Socialdemokratiet fremgår af et brev, som partiets formand Mette Frederiksen har skrevet til finansminister Kristian Jensen (V). Heri skriver hun, at et salg af Radius er legitimt, men at det er samtidig er partiets princip, at kritisk infrastruktur skal være ejet af forbrugerejede selskaber eller i en konstruktion, hvor det offentliges ejerandel er over 50 procent.

»Så længe det er er opfyldt, kan det være sundt at få privat kapital ind, dansk såvel som udenlandsk. Men den proces, som regeringen lægger op til nu, betrygger os ikke i, at det for os afgørende princip bliver honoreret,« hedder det i brevet fra Mette Frederiksen.

Bærende søjler

På Facebook skriver finanspolitisk ordfører for SF Lisbeth Bech Poulsen:

»Vi har besluttet os at sige nej til den proces, regeringen har fremlagt for salg af Radius. Da vi gik i gang med processen, sagde vi, at det var afgørende for os, hvem der ejer kritisk infrastruktur. Desværre er regeringen åbenbart ligeglade med, om der kommer udenlandsk ejerskab eller nogle, der vil eje infrastruktur med profit for øje,« hedder det fra Lisbeth Bech Poulsen.,

Begge partier er bærende søjler omkring forliget om Dong. Med afvisningen kaster det lange skygger over salget af Radius, og det er meget usikkert, hvad der kommer til at ske herfra.

Lige siden Ørsted i slutningen af juni løftede sløret for salgsplanerne, har det sværmet med bejlere omkring elselskabet, der vurderes til at kunne indbringe Ørsted et tocifret milliardbeløb. Både det italienske energiselskab Enel, den danske pensionskasse ATP og det danske energiselskab SEAS-NVE har været nævnt som mulige købere. Også PKA sammen med den udenlandske pensionskasse Omers har været inde i billedet.

Det er uvist, hvilken betydning meldingen fra S og SF får nu og her. Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra finansminister Kristian Jensen.

Berlingske har bedt Ørsted om en kommentar til de poltiske udmeldinger, men selskabet har på nuværende tidspunkt ingen kommentarer. Selskabet ønsker heller ikke at forholde sig til, om Radius med de politiske meldinger stadig reelt er til salg.