Amerikansk opkøb flopper for Arla

Mere end et års arbejde med at få foden indenfor på det vigtige amerikanske ostemarked er spildt for den dansk-svenske mejerigigant Arla Foods.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ejeren af den vallefabrik, som Arla indgik aftale om at købe helt tilbage i marts, er kommet i økonomiske vanskeligheder, og med ned i faldet trækker han Arlas drømme om ny vækst inden for valleforædling i USA. Det skriver dagbladet Børsen.

»Vi er sat et år tilbage af det, der er sket. Nu må vi gå det hele igennem fra A-Z en gang til og prøve at finde noget andet,« siger Henrik Andersen, der er direktør for Arlas valleproteinforretning.

Det drejer sig om mejeriet Green Meadows Foods, der er ejet af amerikaneren Shep Ysselstein. Eller var. For han er kommet i så store økonomiske vanskeligheder, at han i sidste uge solgte hele sin virksomhed til Agropur, der er det største andelsmejeri i Canada. Mejeriet vil herefter blive drevet af Trega Foods, som er Agropurs amerikanske datterselskab.

»Ysselstein blev ramt af følger af finanskrisen med stor styrke, og det viste sig, at han ikke kunne få finansieret færdiggørelsen af sit nye mejeri, og så begyndte det at trække ud,« siger Henrik Andersen.

Arla blev hen over sommeren og efteråret mere og mere tilbageholdende i takt med, at det gik op for mejerigiganten, hvor store problemer deres udvalgte partner reelt var i.